Visavertė mityba moters sveikatai yra svarbi bet kuriuo amžiaus etapu, tačiau planuojant nėštumą, nėštumo ir žindymo metu tam tikrų maistinių medžiagų poreikis padidėja. Vienos iš tokių – gyvybiškai svarbios omega-3 riebalų rūgštys (DHR ir EPR), kurios gali būti gaunamos tik su maistu arba maisto papildų forma. 

Omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos nėščiosios ar žindančios moters ir jos vaiko sveikatai. Nėštumo metu moters organizmas šias medžiagas vaisiui perduoda per placentą, o po gimdymo naujagimis jas gauna per motinos pieną. Mamos, užtikrinančios optimalų kasdienį omega-3 riebiųjų rūgščių suvartojimą, gali jaustis daug saugiau dėl savo ir mažylio būklės. 

Įrodyta, jog omega-3 rūgštys (ypač DHR – dokozaheksaeno rūgštis) yra svarbios vaisiaus ir naujagimio smegenų, regos, nervų sistemos vystymesi. Žindymo metu omega-3 rūgštys skatina tolimesnį naujagimio smegenų vystymąsi ir imuniteto formavimąsi. Taip pat omega-3 rūgštys palaiko sveiką moters širdies ir kraujagyslių būklę.

Daugumai nėščiųjų ir žindančių moterų trūksta omega-3

Pasaulio sveikatos organizacija (WHO) tvirtina, jog daugelis nėščiųjų moterų susiduria su omega-3 rūgščių stoka organizme. Dažniausiai omega-3 trūkumas pastebimas trečio nėštumo trimestro ir žindymo etapu, kai maistinių medžiagų poreikis besivystančiam vaikui dar labiau išauga. Manoma, jog tai susiję su tuo, kad tik nedidelė dalis moterų nėštumo metu ir po jo vartoja žuvų taukų papildus. 

Nors pripažįstama, kad geriausias omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis yra žuvis ir jūrų gėrybės, besilaukiančioms ar maitinančioms moterims gauti reikalingą omega-3 rūgščių kiekį vien su maistu – sudėtinga.

Be to, daugelio rūšių žuvys (ypač – jūrinės), kurias įsigyjame parduotuvėse, gali būti užterštos gyvsidabriu arba kitais potencialiai kenksmingais teršalais, kurie gali pakenkti vaisiaus ir naujagimio vystymuisi.

Žuvų taukai – saugiausias pasirinkimas

Amerikos nėštumo asociacija (APA) skelbia, jog nemaža dalis moterų dar prieš pastojant susiduria su omega-3 rūgščių trūkumu organizme, kuris išauga nėštumo metu. Jų teigimu, jau planuojant nėštumą rekomenduojama užtikrinti optimalų omega-3 kiekį organizme, į mitybos racioną įtraukiant žuvų taukų papildus.

Remiantis PSO rekomendacijomis, sveikas suaugęs žmogus per dieną turėtų suvartoti mažiausiai 250-500 mg omega-3 riebiųjų rūgščių. Nėščiosioms ir žindančioms moterims rekomenduojama omega-3 rūgščių dienos dozė išauga iki 550-600 mg, iš kurių dokozaheksaeno (DHR) rūgšties kiekis turi siekti bent 250 mg.

Teigiamas poveikis pasireiškia suvartojant 250 mg DHR per parą.

Vartojant žuvų taukus išvengiama užterštumo rizikos (skirtingai negu valgant pramoniniu būdu tiekiamą žuvį ar jūros gėrybes), kadangi žuvyse besikaupiantys toksinai yra pašalinami žuvų taukų perdirbimo metu. 

Kokius žuvų taukus rinktis? 

Rinkitės patikimus, žinomus žuvų taukų gamintojus, kurie produkto gamybai naudoja aukščiausios kokybės žaliavas, pažangias žuvų taukų rafinavimo ir distiliavimo technologijas. Taip žinosite, kad jūsų vartojamas produktas yra saugus ir grynas.

Jei ieškote natūralių, aukštos kokybės ir stipraus poveikio omega-3 papildų, „Gudručio vaistinė“ siūlo rinktis „Mumomega“ žuvų taukų kapsules. Tai – specialiai planuojančioms nėštumą, nėščiosioms ir žindyvėms sukurti omega-3 papildai.

„Mumomega“ papildų sudėtyje rasite ne tik nėščiosioms ir žindyvėms rekomenduotiną omega-3 DHR bei EPR rūgščių kiekį, tačiau ir nakvišų aliejaus, kuris papildo organizmą būtinosiomis omega-6 rūgštimis. 

„Mumomega“ žuvų taukai yra gaunami iš tvarių žuvų šaltinių Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje ir Maroko jūroje, kur žuvyse natūraliai randami dideli DHR kiekiai. „Mumomega“ žuvų taukams yra suteiktas PureMax™ sertfikatas, patvirtinantis aukščiausio lygio papildų grynumą. Taip pat „Mumomega“ gamintojai yra sertifikuoti „Friend of the Sea“ standartu, kuris nurodo, jog įmonės produkcija yra gaminama pagal Pasaulio tvarumo organizacijos standartus.