Didžiausios metų šventės nepraeina be pasilepinimo: skaniausius kąsnelius dovanojame draugams, šventiniais patiekalais džiuginame šeimos narius ir bičiulius, nepamirštame pasidžiaugti skanėstais ir patys. Nieko keisto, kad tokių šventinių susibėgimų ir pasisėdėjimų palydovas yra graužiantis rėmuo, skrandžio skausmas, nemalonus skonis burnoje, kosulys ir kiti simptomai. Visi jie gali byloti apie ganėtinai dažną problemą – refliuksą. Laimei, suvaldyti jį nėra taip sudėtinga.

Be įvairių kitų sveikatos sąlygojamų priežasčių, netinkama mityba, gazuotų gėrimų ar alkoholio vartojimas, riebus, aštrus, keptas maistas, padažai, taip pat ir persivalgymas gali sukelti refliuksą. Nuo šito besibaigiant metams pabėgti ypač sudėtinga: kai geros emocijos ir įdomūs pokalbiai lydi susiėjimus su draugais ir šeima, o stalai nukrauti pačiais įvairiausiais, neretai vaikystę primenančiais ar tikrai ypač mėgstamais valgiais, ne visada pavyksta pajusti, kada metas sustoti.

Neretai atrodo, kad tik šiek tiek vieno patiekalo, kąsnis kito, stiklinė burbuliukų turinčio gėrimo, gabalėlis deserto – nieko baisaus, tačiau virškinimo sistema ima signalizuoti apie sutrikimą. Atrodo, tarsi skrandyje įsižiebia gaisras, ima kamuoti graužiantis ir deginantis jausmas, kyla noras riaugėti, kartais išpučia pilvą, o padėjus galvą ant pagalvės užmigti sudėtinga, nes graužti pradeda ir gerklę – atrodo, tarsi viskas, ką taip gardžiai suvalgėte ar išgėrėte, kyla aukštyn.

Tokie pojūčiai medikų nestebina, nes refliuksas yra nekontroliuojamas skrandžio turinio grįžimas atgal į stemplę. Galima supainioti šią ligą su padidėjusiu rūgštingumu, tačiau, sako medikai, įprastai refliukso sukelti pojūčiai yra gerokai intensyvesni nei skrandžio rūgštingumo.

Refliukso išvengti galima, viena vertus, subalansavus mitybą ir vengiant blogus padarinius paliekančių produktų. Visgi prasidėjus šventiniam periodui tą padaryti ganėtinai sudėtinga visiems. Tinkamu pasirinkimu gali būti medicinos priemonės, kurių poveikis – mechaninis. Štai pavyzdžiui „Gastrotuss“ stemplę, nuo ją žalojančio ir nemalonius pojūčius sukeliančio skrandžio turinio grįžimo, apsaugo mechaniškai.

Kaip veikia „Gastrotuss“?

Gastrotuss“ medicinos priemonė yra sirupo arba kramtomųjų tablečių nuo refliukso forma ir tinkama suaugusiems bei vaikams nuo 12 metų amžiaus. Patiems mažiausiems ir vaikams iki 12 metų į pagalbą tinkamas „Gastrotuss baby“ sirupas.

 

„Gastrotuss“ veikia mechaniškai: išgėrus sirupo ar sukramčius tabletę po valgio ir prieš miegą, medicinos priemonėje esantys alginatai reaguoja su skrandžio turiniu ir susidaro tirštas gelis. Jis pakyla virš skrandžio turinio ir mechaniškai uždaro šiam kelią atgal į stemplę. Medicinos priemonė skrandžio rūgštingumo nemažina, tačiau neleidžia graužiančiam, nemalonius pojūčius sukeliančiam ir stemplę žalojančiam skrandžio turiniui patekti iki jos.

„Gastrotuss“ tinka vartoti esant gastroezofaginiam ir (arba) laringoezofaginiam refliuksui. Taip pat siekiant sumažinti tokius su šiomis ligomis susijusius simptomus, kaip rūgštinio ar šarminio turinio atpylimas, rėmuo, pojūčius, lyg gerklėje būtų gumulas ar svetimkūnis. Taip pat – nosies, gerklės ir gerklų uždegimą, raugulį, pilvo pūtimą, kosulį, balso ir kitus sutrikimus, jei refliuksas yra pagrindinė ar papildoma juos sukėlusi priežastis.

Negydomas refliuksas gali turėti ilgalaikių ir gerokai sunkiau išgydomų pasekmių, tad visuomet verta pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata ir užbėgti įvykiams už akių. Jeigu gydytojas nerekomendavo kitaip, suaugusiems ir vaikams nuo 12 metų po valgio ir prieš miegą reikėtų vartoti 1-2 tabteles „Gastrotuss“, arba 1 maišelį „Gastrotuss“ sirupo. Tiek gali užtekti, kad varginantys refliukso simptomai palengvėtų arba išnyktų visiškai, o gražiausios metų šventės būtų pasitiktos apkabinus artimuosius, o ne susiėmus už pilvo.