Jūros dumbliai – saugus ir efektyvus pasirinkimas esant refliukso ligai

 

Refliuksas – normalus kiekvieno žmogaus fiziologinis reiškinys. Tuo tarpu gastroezofaginio refliukso liga (GERL) reiškia, kad refliuksas tapo patologiniu. Liga vystosi, kuomet skrandžio turinys patenka į stemplę vis dažniau, procesas kartojasi. Dauguma žmonių šį nemalonų pojūtį vadina padidėjusiu skrandžio rūgštingumu. Tačiau, pasak Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Pediatrijos centro gastroenterologo docento Vaidoto Urbono, pasaulyje dar negimė žmogus, kuris jaustų savo skrandžio rūgštingumą. Dažniausiai tai yra skrandžio rūgščių į stemplę patekimo išraiška, kuri gali perspėti apie gresiančią gastroezofaginio refliukso ligą.

 

Nuolat besikartojantis skrandžio rūgščių patekimas į stemplę gali sukelti stemplės uždegimą arba organų, esančių už stemplės, kaip antai balso stygų, kvėpavimo sistemos, pažeidimus. Skrandžio turinys pakilęs į stemplę gali išdeginti joje žaizdas, pakilęs dar aukščiau – pažeisti dantų emalį.

 

Paaugliams GERL pasireiškia širdies skausmais

Pagrindinis ligos požymis – rėmuo: deginimo, graužimo jausmas už krūtinkaulio bei atsirūgimas rūgščiu arba karčiu turiniu. Gali varginti kosulys, užkimimas, balso praradimas, perštėjimas galugerklyje, krūtinės skausmai, primenantys miokardo infarkto simptomus. Būtina atkreipti dėmesį į tai, jog suaugusiems, besiskundžiantiems skausmais širdies plote, didesnė yra širdies ligų rizika, o paaugliams labai dažna priežastis yra GERL. Dar vienas šios ligos simptomas – skausmas viršutinėje pilvo dalyje, epigastriume. Jeigu išvardyti negalavimai kartojasi bent porą kartų per savaitę, tęsiasi mėnesį ir ilgiau, didelė tikimybė kad žmogus serga GERL.

 

Nekaltas kosulys gali būti kaltas dėl ligos

Vienas dažniausių ir, atrodytų, mažai kuo su GERL susijusių simptomų yra lėtinis kosulys, besitęsiantis mėnesių mėnesiais, ir rytinis užkimimas. Jeigu žmogus užkimsta be jokios priežasties, neperšalęs, galima įtarti jog priežastis yra gastroezofaginis refliuksas. Pasikartojantiems plaučių uždegimui, dusuliui, astmos priepuoliams taip pat gali įtakos turėti GERL.

Kita vertus, dažnai varginami kosulio, sergantieji kokliušu, plaučių uždegimu, taip pat rizikuoja susirgti GERL. „Todėl mums kartais nėra lengva atskirti ar lėtinis kosulys atsirado dėl to, kad pirmiausia buvo GERL, ar atvirkščiai – buvo lėtinis kosulys, kuris išprovokavo refliukso ligą. Tai yra labai svarbu atskirti, nes nuo to priklauso gydymas“, – aiškina gastroenterologas.

Taip pat refliuksas gali būti ir miego sutrikimų priežastis.

 

Patologinio refliukso priežastis gali būti net motinos pienas

Pasak doc. V. Urbono, GERL gali būti pirminė liga, kada priežastys nežinomos arba nėra iki galo aiškios. Taip pat gali būti ir antrinė liga, kaip kitos ligos komplikacija, kuomet priežastys yra aiškios: „Mano praktikoje buvo atvejis, kuomet mums buvo atsiųstas trejų metų vaikasnesėkmingai gydytas nuo GERL, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jam yra smegenų auglys. Tai, laimei, labai retas atvejis. Dažniausiai mano pacientams diagnozuojama alergija maisto produktams. Ji pasireiškia bėrimais odoje, dusuliu, viduriavimu, kartais pykinimu, vėmimu, atpylimu. Mūsų skyriuje gydėme vaiką, kuris labai stipriai atpildavo nuo mamos pieno, o dirbtinai maitinamas jautėsi puikiai. Todėl jeigu vaikas ar suaugęs dažnai atpila ar vemia, pirmiausia reikia tirti ne dėl GERL, bet ieškoti priežasčių, predisponuojančių šią ligą.“

Nemažiau svarbi sergantiesiems GERL yra psichoemocinė būsena: aplinka darželyje, mokykloje, namuose. Emocinis fonas labai dažnai lemia virškinimo sutrikimus. Per didelis svoris, sunkus fizinis darbas, sportavimas, kaip antai plaukimas, taip pat turi įtakos ligos vystymuisi.

 

Tinkama dieta padeda pusei pacientų

Gastroenterologo žodžiais, visi žmonės valgo panašius maisto produktus, didžioji dauguma juos toleruoja ir nesiskundžia jokiais virškinamojo trakto sutrikimais. Tik nedidelei daliai iškyla problemų. Tai reiškia, jog priežastis gali būti nepilnavertė virškinimo sistema, netoleruojanti tam tikrų maisto produktų.

Ne vienas iš savo patirties žino, kad rūgštus, keptas, riebus, mėtomis pagardintas maistas, miltiniai patiekalai (miltuose esantis gliutenas), gazuoti gėrimai, „sintetiniai“ produktai (sausi pusryčiai, bulvių traškučiai, kečupas, majonezas) dirgina virškinamąjį traktą, sukelia rėmenį. Obuolių sultys, vitaminas C taip pat gali nepalankiai atsiliepti virškinimui. Beje, stiprinantys imunitetą vitaminu C, prisidirba daugiau žalos nei naudos: askorbo rūgštis gali sukelti stemplėje erozijų.

Anot doc. V. Urbono, maistas yra labai svarbus sergantiems GERL. Net pusei gydomų vaikų nereikia skirti medikamentinio gydymo. Jiems pakanka sureguliuoti mitybos racioną.

 

Negydoma liga gali komplikuotis net vėžiu

Pas gastroenterologą žmones dažniausiai atveja skausmas, rėmuo, atsirūgimai rūgštimi. Tai išties nemalonūs pojūčiai, kuriuos ištverti ilgą laiką tiesiog neįmanoma.

„Tačiau agresyvus GERL, kuris nėra tinkamai gydomas, kuomet pacientas pats susiranda informacijos internete ar iš kitų šaltinių, užsiima savigyda, ilgainiui gali komplikuotis. Stemplėje gali atsirasti kraujuojanti žaizda. Jeigu tai tęsiasi mėnesį, kelis mėnesius, pusę metų, gali išsivystyti geležies stokos mažakraujystė“, – perspėja docentas. – ’Sergančiųjų GERL per 15 metų Lietuvoje išaugo 8 kartus, kasmet vien mūsų ligoninėjeužregistruojami daugiau nei 600 ligonių.“

Besikartojantis uždegimas suformuoja striktūras (randus), maistas sunkiai praeina į skrandį, dėl to gali išsivystyti dar viena komplikacija – stemplės susiaurėjimas.

Bareto stemplė – priešvėžinė stemplės stadija. Jeigu GERL tampa lėtine, jos paūmėjimai turi didelę riziką išsivystyti stemplės adenokarcinomai. Tai viena baisiausių onkologinių ligų, nes nuo jos nepasveiksta niekas. Sergančių šia liga Lietuvoje kasmet daugėja, per metus diagnozuojami maždaug 200 atvejų.

 

Mažinti skrandžio rūgštingumą pavojinga!

Gastroezofaginio refliukso ligos gydymas yra gana sudėtingas procesas. Taip yra dėl to, kad ligos priežastys yra praktiškai nežinomos. Todėl pradėjus gydymą, pirmiausia pašalinami ligą predisponuojantys veiksniai, t.y. parenkama dieta, sureguliuojamas darbo ir poilsio režimas. Jeigu tai nepadeda, skiriamas medikamentinis gydymas.

„Suprantama, kad GERL gydymas medikamentais tėra simptominis. Gaila, bet kol kas jokios kitos alternatyvos nėra. Dauguma griebiasi mažinti skrandžio rūgštingumą vaistais. Tačiau tai ne išeitis. Skrandžio rūgštys būtinos normaliai skrandžio veiklai, maisto skaidymui. Mažindami rūgštingumą, trikdome virškinimą. Cheminiu būdu neutralizavę skrandžio rūgštis, iš skrandžio fermentinio sterelizatoriaus fabriko padarome inkubatorių, kuriame dauginasi bakterijos. Pastebėta, kas sunkūs, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, gydomi intensyviosios terapijos skyriuose, kuriems skiriami ir skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai, dažniau suserga plaučių uždegimu, bakterinės kilmės bronchitais. Taip yra dėl to, kad bakterijos iš skrandžio patenka į kvėpavimo takus ir sukelia anksčiau išvardytas ligas. Pernelyg mažas rūgščių bei pepsino kiekis skrandyje, didina baltymų alergijos tikimybę, atsiranda kai kurių maisto produktų netoleravimas “, – apie skrandžio rūgščių mažinimo pavojus perspėja gastroenterologas V. Urbonas.

 

 GASTROTUSS®

Sirupas ir tabletės nuo refliukso

Kad skrandžio rūgštis liktų skrandyje!

ü  Kramtomosios tabletės nuo refliukso N30

ü  Sirupas nuo refliukso vaikams ir suaugusiems 20ml N25

ü  Sirupas nuo refliukso kūdikiams ir mažiems vaikams 200ml.

 

Gastrotuss® sirupas ir tabletės yra mechaninio poveikio medicinos priemonė, skirta gastroezofaginiam ir (arba) laringofaringiniam refliuksui gydyti mažinant su juo susijusius simptomus, pvz.: regurgitaciją (skrandžio turinio atpylimą), deginantį pojūtį skrandyje, svetimkūnio buvimo gerklėje pojūtį, nosiaryklės ir gerklų uždegimą, raugėjimą, įtampą pilvo ertmėje, kosulį, disfoniją (balso sutrikimus) ir bet kokius sutrikimus, kurių pagrindinė priežastis arba viena iš priežasčių yra gastroezofaginis ir (arba) laringofaringiniam refliuksas. Gastrotuss® yra pagalbinė priemonė paskatinti skrandžio, stemplės, ryklės ir (arba) gerklų gleivinės epitelio atsinaujinimo procesus. Preparatas nemažina skrandžio rūgščių, veikia švelniai, neturi pašalinio poveikio. Jį gali vartoti kūdikiai, vaikai, ir suaugusieji.

  • Veikia kaip mechaninis barjeras skrandžio turinio atpylimui.
  • Neabsorbuojamas virškinimo trakte.
  • Sudėtyje – magnio alginatas ir simetikonas.

Magnio alginatas– natūralus, aukšto klampumo polimeras, ekstrahuojamas iš rudųjų jūros dumblių. Jūros dumblių sirupas patekęs į skrandį išbrinksta, įgaudamas kisieliaus konsistenciją. Ta masė iškyla į skrandžio viršų, sudarydama tarsi mechaninį kamštį ir neleidžia po juo esančioms skrandžio rūgštims kilti į stemplę. Maždaug porą valandų jis atlieka savo funkciją, o po to yra pašalinamas.

Simetikonas - mažina dujų susidarymą, lengvina jų pašalinimą.

Sudėtis. Gastrotuss kramtomos tabletės nuo refliukso. Magnio alginatas, simetikonas, kalio bikarbonatas, sorbitolis, manitolis, kvapioji medžiaga, dvibazis bevandenis kalcio fosfatas, kukurūzų krakmolas, silicio dioksidas, augalinis magnio stearatas, sukralozė. Gastrotuss® sirupas nuo refliukso. magnio alginatas, simetikonas, fruktozė, ksantano derva, medus, D-pantenolis, skystas svilarožių (Althaea officinalis) ekstraktas, skystas aguonų birulių (Papaver rhoes) ekstraktas, cinko oksidas, natrio bikarbonatas, natrio hidroksidas, natrio metilo p-hidroksibenzoatas, natrio propilo p-hidroksibenzoatas, natūralios aromatinės medžiagos, eritrozinas (E127), išgrynintas vanduo.

Be glitimo ir be laktozės.Gastrotuss® baby sirupas nuo refliukso. Magnio alginatas, simetikonas, fruktozė, ksantano lipai, D-pantenolis, natrio bikarbonatas, natrio hidroksidas, metilo p-hidroksibenzoatas, propilo p-hidroksibenzoatas, natūralios aromatinės medžiagos, išgrynintas vanduo. Be glitimo ir laktozės.

Vartojimas. Gastrotuss kramtomos tabletės nuo refliukso. Suaugusiesiems ir vaikams nuo12 metų - po 1-2 tabletes po valgio ir prieš miegą. Gastrotuss® sirupas nuo refliukso. Suaugusiesiems ir vaikams nuo12 metų - 1 maišelį (20 ml), jaunesniems kaip 12 metų - 1 ar pusę maišelio po valgio ir prieš miegą. Gastrotuss® baby sirupas nuo refliukso. Naujagimiams, kūdikiams, sveriantiems mažiau kaip 5 kg - 2,5–3 ml sugirdyti po maitinimo praėjus 5–10 minučių. Vaikams iki 3 metų - 5 ml, iki 12 metų amžiaus - 10‑20 ml po valgio ir prieš miegą. arba vartoti taip, kaip nurodė gydytojas.

 

Medicinos priemonė, atitinkanti Direktyvą 93/42/EEB

D.M.G. Italija