Sauskelnių bėrimas (dar žinomas kaip sauskelnių dermatitas) yra uždegiminė odos reakcija, sukelianti nemalonų odos deginimo pojūtį, paraudimą, spuogelius ir kitus simptomus tose vietose, kurios liečiasi su sauskelnėmis. Dažniausiai sauskelnių bėrimas pasireiškia kūdikiams – manoma, kad su juo bent kartą susiduria apie 30-40 procentų vaikų iki dvejų metų amžiaus. 

Šiame straipsnyje panagrinėsime, kaip galima išvengti sauskelnių bėrimo ir padėti mažyliams, susidūrus su šia problema.

Kas sukelia sauskelnių bėrimą?

Sauskelnių bėrimas kūdikiams gali atsirasti dėl kelių priežasčių – odos dirginimo, infekcijos arba alergijos. 

Odos dirginimas pasireiškia, kai kūdikio oda per ilgai kontaktuoja su drėgnomis, nešvariomis sauskelnėmis arba yra parenkamos netinkamos, per ankštos arba nekokybiškos sauskelnės.

Sauskelnių bėrimas gali atsirasti ir dėl bakterinių arba grybelinių infekcijų. Infekcijos plinta, kai sauskelnės yra nepralaidžios orui arba per retai keičiamos, kas sukuria šiltą, drėgną aplinką, palankią bakterijų ir grybelio plitimui.

Alerginis sauskelnių bėrimas dažniausiai pasireiškia kūdikiams, turintiems jautrią odą arba sergantiems odos ligomis (pavyzdžiui, dermatitu ar psoriaze). Taip pat alerginis bėrimas gali atsirasti jei sauskelnių sudėtyje yra dažiklių ar kitų dirginančių, toksinių medžiagų.

Be to, sauskelnių bėrimą gali paskatinti arba sustiprinti viduriavimas, antibiotikų vartojimas ar naujų (ypač kietų) maisto produktų įvedimas į maisto racioną.

Žindomiems kūdikiams sauskelnių bėrimo rizika yra mažesnė, tačiau visiems vaikams, dėvintiems sauskelnes, gali išsivystyti sauskelnių bėrimas. Vis tik didžiausia rizika būdinga kūdikiams nuo trijų mėnesių iki vienerių metų.

Kaip išgydyti sauskelnių bėrimą?

Jei jūsų kūdikiui pasireiškė sauskelnių bėrimas, kiek tik įmanoma leiskite savo kūdikiui būti be sauskelnių, kad sudirginta oda galėtų „kvėpuoti“ ir greičiau gyti. Tą lengviausia padaryti kūdikį guldant į lovelę su neperšlampomis paklodėmis.

Jei sauskelnių bėrimas pasireiškė dėl netinkamai parinktų sauskelnių, pakeiskite jas tinkamo dydžio, kokybiškomis ir kuo natūralesnės medžiagos sauskelnėmis. Geriausia rinktis sauskelnes su drėgmės indikatoriumi, pagal kurį galėtumėte iškart pakeisti sauskelnes vos joms sušlapus ar susitepus.

Kūdikio odą kaskart po šlapinimosi ar tuštinimosi nuprauskite šiltu vandeniu su natūraliu, hipoalerginiu prausikliu, bei švelniai ją nusausinkite. Bėrimų vietas galite patepti natūraliais, kūdikiams skirtais kremais ar tepalais, kuriose būtų cinko oksido. Taip pat pažeistas vietas galite tepti natūraliu alijošiaus, ramunėlių ar medetkų aliejumi.

Tinkamai prižiūrint kūdikio odą, sauskelnių bėrimas paprastai praeina per 2-3 dienas, tačiau sunkesniais atvejais gydymas gali trukti ir ilgiau. Svarbiausia stebėkite, ar su kiekviena diena kūdikio oda gydant namų sąlygomis gerėja. 

Kada laikas kreiptis į gydytoją?

Dėl sauskelnių bėrimo į gydytojus svarbu kreiptis atvejais:

  •       Jei simptomai ypač intensyvūs arba neįprasti; 
  •       Jei gydant namų sąlygomis kūdikio oda nepagerėja arba blogėja;
  •       Jei pasireiškia kraujavimas, stiprus niežėjimas ar išskyros;
  •       Jei šlapinantis ar tuštinantis pasireiškia deginimas ar skausmas;
  •       Jei pasireiškia karščiavimas.

Sauskelių bėrimo prevencija

Sauskelnių bėrimo gali pavykti išvengti (ar bent jau sumažinti sunkių atvejų riziką), jei laikysitės kelių paprastų taisyklių, susijusių su kūdikio higiena ir tinkamų priemonių naudojimu.

Kiekvieną dieną (bei kaskart keičiant sauskelnes) nuprauskite kūdikio odą vandeniu ir hipoalerginiu prausikliu, kruopščiai nusausinkite. Venkite higienos priemonių, kurių sudėtyje būtų alkoholio, kvapiklių, toksinių medžiagų. Nenaudokite talko (vaikiškos pudros), kadangi ši priemonė gali paskatinti sauskelnių bėrimo riziką. Jei jūsų kūdikio oda linkusi į sauskelnių bėrimus – profilaktiškai naudokite kremus ar tepalus cinko oksido, medetkų ar alijošiaus pagrindu. 

Sauskelnės vertėtų keisti kas 3-4 valandas ar tuomet, kada jos susitepa ar prisikaupia drėgmės. Šiuo atveju itin rekomenduotina rinktis sauskelnes su drėgmės indikatoriumi, kuris padėtų laiku pamatyti, kada sauskelnes turėtumėte keisti. Prieš keisdami sauskelnes ir po to nusiplaukite rankas. Kiek įmanoma dažniau leiskite kūdikiui būti be sauskelnių.

Įsitikinkite, ar jūsų vaiko sauskelnės yra kokybiškos ir tinkamo dydžio, neveržiančios kūno. Rinkitės vienkartines sauskelnes, kurios efektyviai absorbuotų drėgmę, būtų pralaidžios orui ir pagamintos iš natūralių medžiagų. Jei jūsų kūdikio oda itin jautri – tinkamiausios sauskelnės, pagamintos iš organinių medžiagų. 

Jei siekiate išvengti sauskelnių bėrimų, vienas geriausių pasirinkimų jūsų kūdikio odai – visame pasaulyje pripažintos, japoniškos „Moony“ sauskelnės. Įvairių dydžių ir formų „Moony“ sauskelnės yra gaminamos tik iš natūralių medžiagų, o „Moony Natural“ sauskelnių linija – iš organinės, ekologiškos medvilnės. 

Itin lengvai uždedamos, iki 12 valandų efektyviai absorbuojančios drėgmę, pralaidžios orui ir pažangaus dizaino „Moony“ sauskelnės švelnios net ir jautriausiai kūdikio odai. Sauskelnėse integruotas drėgmės indikatorius padeda išvengti odos iššutimo ir įvairių uždegiminių odos reakcijų. „Moony“ sauskelnės yra pritaikytos berniukams ir mergaitėms nuo gimimo iki dvejų metų amžiaus.