Kosulys – kad ir koks nemalonus bebūtų – svarbi apsauginė organizmo reakcija, refleksinis atsakas į kvėpavimo sistemos dirginimą. Kosulys mums padeda iš kvėpavimo takų pašalinti gleives, dulkes, teršalus ir kitus alergenus.

Yra skiriami du kosulio tipai: sausasis arba neproduktyvus kosulys ir drėgnasis arba produktyvus kosulys. Peršalimo ligų sezonu įprastai pasireiškia drėgnas kosulys, kuris dažnai vėliau pereina į sausą kosulį. Tačiau sausas kosulys gali pasireikšti ir savaime – tam yra daugybė priežasčių.

Šiame straipsnyje aptarsime sauso kosulio priežastis, galimus prevencinius ir gydymo būdus.

Kuo pasižymi sausasis kosulys 

Skirtingai negu drėgno kosulio atveju, sauso kosėjimo metu iš kvėpavimo takų nėra išstumiamos gleivės. Kai kvėpavimo sistemoje nėra perteklinių gleivių, kurias reikėtų iškosėti, tačiau kvėpavimo takai yra dirginami ar veikiami uždegimo – pasireškia sausas kosulys.

Sausas kosulys dažnai prasideda kutenimo pojūčiu gerklėje, kuris ir suaktyvina kosulio refleksą, sukeliantį kosėjimą. Sausas kosulys yra sunkiau valdomas ir dažnai tęsiasi ilgiau, negu drėgnas kosulys. Be to, sausas kosulys neretai pasireškia ilgesniais priepuoliais, ypač vargina naktimis.  

Sauso kosulio priežastys ir rizikos veiksniai

Sausą kosulį gali išprovokuoti ore esantys toksinai, dulkės, dūmai. 

Sausas kosulys dažnai yra liekamasis simptomas persirgus peršalimu, gripu ar kitomis kvėpavimo sistemos ligomis. Tokiu atveju kosulys gali tęstis net kelias savaites.

Taip pat sausas kosulys gali pasireikšti susiduriant su gastroezofaginio refliukso liga (GERL), laringitu, gerklės skausmu, krupu, tonzilitu (angina), sinusitu, astma, alergijomis ir kitais kvėpavimo sistemos sutrikimais, vartojant tam tikrus medikamentus (pavyzdžiui, AKF inhibitorius). Tai yra ir vienas pagrindinių COVID-19 ligos simptomų. 

Didesnė sauso kosulio rizika būdinga rūkantiesiems (pasyvus rūkymas taip pat rizikos veiksnys), gyvenantiems užteršto oro vietovėse, kontaktuojantiems su sergančiais infekcinėmis kvėpavimo takų sistemos ligomis, alergenais (chemikalais ar natūraliais), sergančiais plaučių ligomis.

Be to, manoma, kad moterims būdingas labiau išreikštas kosulio refleksas, negu vyrams. Tai reiškia, kad moterys yra jautresnės sauso kosulio rizikos veiksniams.

Sauso kosulio prevencija ir gydymas

Kaip jau minėjome, kosulys yra natūralus organizmo apsauginis mechanizmas, todėl visiškai normalu (ir netgi svarbu!) atsikosėti pajutus dirginimą gerklėje. 

Jei dažnai susiduriate su sausu kosuliu: 

  •       Pasirūpinkite, kad jūsų namuose būtų pakankama oro drėgmė 
  •       Dažniau leiskite laiką gryname ore
  •       Vartokite daugiau šiltų skysčių (sriubų, sultinių, arbatų ir pan.)
  •       Per dieną išgerkite pakankamą kiekį vandens
  •       Venkite kosulį sukeliančių alergenų (rūkymo, kvepalų, cheminių buities priemonių)
  •       Užtikrinkite, kad mityboje netrūktų vitamino C ir kitų būtinųjų maistinių medžiagų

Sauso kosulio malšinimui gali padėti medus (valgant nuo šaukštelio ar ištirpinant šiltame vandenyje), gerklės skalavimas vandens ir druskos tirpalu, vartojimas gerklę drėkinančių, kosulį lengvinančių preparatų. Vienas tokių – Immunotrofina® purškalas kosuliui, kuris specialiai sukurtas susiduriantiems su sausu (neproduktyviu) kosuliu. 

Immunotrofina purškalo sudėtyje yra aguonų birulių – tradiciškai naudojamų kosulio raminimui – skystasis ekstraktas. Taip pat gerklės ir ryklės uždegimų malšinimui naudojamas svilarožių skystasis ekstraktas. Immunotrofina purškalo sudėtyje yra ir tradiciškai liaudies medicinoje vartojamo medaus, kuris pasižymi antibakteriniu bei priešuždegiminiu poveikiu. Šios veikliosios medžiagos ne tik efektyviai sudrėkina gerklę, palengvina sausą kosulį, tačiau ir atkuria gleivinės būklę. 

Kada laikas kreiptis į gydytojus?

Jei pašalinus rizikos veiksnius ir pritaikius simptominį gydymą sausas kosulys nepraeina, priepuoliai ilgėja, intensyvėja – svarbu kreiptis į gydytoją. Verta nepamiršti, jog sausas kosulys gali ne tik slėpti kvėpavimo sistemos uždegimą ar ligas, bet ir signalizuoti širdies nepakankamumą. 

Taip pat į gydytojus būtina kreiptis atvejais, jei sausą kosulį lydi šie simptomai: dusulys, užsitęsęs karščiavimas, atsikosėjimas krauju, kraujingos gleivės, silpnumas, nuovargis, apetito praradimai, krūtinės skausmas kai nekosėjama, naktinis prakaitavimas, intensyvus kojų tinimas.