Rytais žviltelėjus pro langą norisi stipriau įsisukti į megztinį, užsimauti šiltesnes kojines ir ant kaklo užsirišti šaliką – atšalo. Ir į pokyčius reaguojama ne tik ieškant šiltesnės aprangos: renkantis maistą, rodos, nepastebimai gręžiamės nuo žalumynų, įvairių sveikuoliškų kokteilių ir į lėkštę dedamės sotesnį, sušildantį patiekalą. Negana to, atšalus orams dviratį ar ėjimą pėstute, ilgus pasivaikščiojimus pakeičia automobilis.

 

Atrodo, pokyčiai nėra drastiški, tas pats kartojasi kasmet keičiantis sezonams, tačiau pirmiausia juos pajunta mūsų virškinimo sistema. Organizmas, įpratęs prie ląsteliena turtingo maisto, gausybės šviežių daržovių, vaisių, uogų, taip pat ir aktyvesnio gyvenimo, sutrinka.

 

Ima varginti pilvo pūtimas, sunkumas, galiausiai suraukti kaktą tenka ir prisėdus ant klozeto: užkietėja viduriai. Tokia būklė itin varginanti: ilgą laiką negalint pasituštinti ima skaudėti pilvą, kaupiasi dujos, gali prisidėti ir kiti simptomai, kaip galvos skausmas, energijos trūkumas. Jei vargais negalais pasituštinti pavyksta, procesas yra skausmingas, o dėl kietų išmatų gali atsirasti ir išangės įplėšų. Negana to, net ir pasituštinus pilnumo jausmas išlieka.

 

Kaip atpažinti užkietėjimą?

 

Vienas dažniausių tokio sutrikimo požymių – sutrikęs tuštinimosi dažnis. Teigiama, jog jeigu žmogus tuštinasi triskart per savaitę ar rečiau, tai – jau vidurių užkietėjimas. Visgi, kaip dažnai prisėdate „rimtam reikalui“, nuo kiekvieno organizmo priklauso individualiai. Kartais net ir dažniau tuštinantis viduriai yra užkietėję.

 

Nustatant vidurių užkietėjimą svarbu ir išmatų konsistencija: jei jos sausos, kietos, primena akmenukus, jų paviršius sutrūkinėjęs, tai – užkietėjimo požymis. Dar vienas požymis ir tas, kad net pasituštinus pilnumo jausmas išlieka.

 

Galiausiai, vidurių užkietėjimą lydi pilvo skausmai, dujų kaupimasis, kiti nemalonūs požymiai.

 

Koreguokite mitybą

 

Pirmoji pagalba užkietėjus viduriams yra mitybos keitimas. Neretai tuštinimasis sutrinka tada, kai žmogui trūksta skysčių. Įvertinkite, kiek jų per dieną išgeriate, pasižiūrėkite į savo šlapimo spalvą: jei jis tamsiai geltonos spalvos, aitraus kvapo, jums gerti reikia daugiau.

 

Kaip sužinoti, kiek skysčių per dieną reikia? Dietologai turi paprastą formulę: kiekvienam kūno kilogramui reikia 30 ml vandens.

 

Taip pat pasistenkite valgyti produktų, kuriuose gausu ląstelienos: šviežių vaisių, daržovių, salotų. Nepamirškite į racioną įtraukti įvairių sėklų ir riešutų, linų sėmenų. Taip pat jūsų namuose turėtų būti maisto, kuris natūraliai raugintas, fermentuotas. Tokiame maiste gausu probiotikų, kurie padeda išlaikyti gerą žarnyno funkciją.

 

„Greitąja pagalba“ užkietėjus viduriams gali būti slyvos, linų sėmenys, burokėliai, kiviai. Įtraukite šiuos produktus į savo racioną ir, tikėtina, problemos gali praeiti. O rūpesčio atsikratę įsidėmėkite, kad užkietėjimo prevencijai svarbu ir geri įpročiai, tai yra, stengtis tuštinimąsi išlaikyti reguliarų, nebandant susilaikyti ilgesnį laiko tarpą.

 

Nepamirškite judėti

 

Dar vienas svarbus elementas – judėjimas. Reguliarus fizinis aktyvumas turi reikšmingos įtakos jūsų žarnyno funkcijoms.

 

Kai gyvename pasyviai, didžiąją dienos dalį sėdime, lėtėja ir medžiagų apykaita, ir žarnyno peristaltiniai judesiai. Tai reiškia, kad išmatos ilgiau būna žarnyne, o tas baigiasi uźkietėjusiais viduriais.

 

Ką daryti, jei nepadeda niekas?

 

Visgi kartais vidurių užkietėjimas vargina nepaisant visų dedamų pastangų. Neretai ši problema vargina mažus vaikus, kurie dar neturi tinkamų tuštinimosi įpročių, besilaukiančias moteris, kurių hormonų pusiausvyra pasikeitė, ir vyresnio amžiaus žmones, kurie mažiau juda ir gyvena sėsliau.

 

Tenka pagalbos ieškoti užsukus į vaistinę. Čia asortimentas labai platus, tad rinktis, kokį vaistą naudoti, reikia ypač atidžiai. Geriausia – ieškoti kuo natūralesnės sudėties, kuo švelniau ir užtikrinčiau veikiančio produkto, kuris ne tik padėtų išspręsti problemą, bet ir tiktų profilaktikai, siekiant išvengti problemos atsikartojimo.

 

Vidurius laisvinančios medicinos priemonės, kaip, pavyzdžiui, „Sollievo PhysioLax“ tabletės, į kurių sudėtį įeina augalinis kompleksas, pagamintas iš 100% natūralių medžiagų (kasija, cikorija, pankolis, kmynas, kiaulpienė, kuminas), neturi glitimo, tirpiklių ar kitų chemiškai susintetintų medžiagų, veikia švelniai ir užtikrintai. Tokios nefarmakologinio poveikio priemonės pažadina ir sustiprina natūralias organizmo funkcijas, tokias, kaip žarnyno judesiai, o kartu – apsaugo žarnyno gleivinę nuo uždegiminio poveikio bei pažeidimų. „Aboca“ mokslininkai ir tyrėjai ilgus metus kurdami „Sollievo PhysioLax“ užtikrino, kad šioje medicinos priemonėje derėtų vidurių užkietėjimui spręsti reikalingos savybės ir natūralumas.

 

Kodėl svarbu, kad vidurių užkietėjimui spręsti pasirinktas produktas būtų kuo natūralesnis? Neretai bandant gydyti vidurių užkietėjimą tenka ieškoti priežasčių, kodėl jis kyla, ir gydymas užtrunka. Galiausiai, net ir tada, kai atrodo, kad problema išspręsta, ji ima ir sugrįžta, o tokios medicinos priemonės, kaip „Sollievo PhysioLax“ tinka ne tik ūminiam, bet ir lėtiniam užkietėjimui gydyti.

 

Atkuria natūralias funkcijas

 

Neretai vidurius laisvinantys vaistai pasižymi stipriu poveikiu. Pavartojus jų, nors ir išsituštinama, procesą lydintys jausmai labai nemalonūs – kamuoja spazmai, viduriavimas.

 

Pavartojus medicinos priemonę „Sollievo PhysioLax“, ši pradeda veikti kompleksiškai. Pirmiausia, skatina fiziologinius žarnyno susitraukimus, taip skatinant žarnyno turinio slinkimą žemyn. Be to, ši priemonė didina vandens kiekį išmatose, kad šios lengviau slinktų žarnynu.

 

Taip pat „Sollievo PhysioLax“ sudaro apsauginį barjerą žarnyno gleivinei ir veikia priešuždegimiškai, o tai sumažina diskomfortą tuštinantis. Tyrimais buvo įrodyta, kad priemonė moduliuoja svarbiausias su laisvinamuoju vidurių poveikiu susijusias biologines funkcijas.

 

Dėl savo natūralios sudėties ir savybių, „Sollievo PhysioLax“ gali būti vartojamas ir ilgesnį laiko tarpą. Medicinos priemonės savybės lemia, kad „Sollievo PhysioLax“ naudojant nedirgina, nejautrina ir nėra citotoksiškas.

 

Tad nepamiršus tinkamo gyvenimo būdo, suderinus jį drauge su natūralias organizmo funkcijas atkuriančia medicinos priemone, rezultatai būna patys geriausi. Svarbu nepamiršti, jog vidurių užkietėjimui užsitęsus ir nepraeinant, būtina pasikonsultuoti su gydytoju.