Šiuolaikinis gyvenimo ritmas – receptas skrandžio problemoms

Pusryčiams – kavos puodelis, pietums – prie darbo stalo sukramsnotas sumuštinis, o vakarienei – sotus patiekalas, po kurio dar pasilepinama užkandžiais ir vienu kitu gėrimu su laipsniais. Kažką primena? Tokios „dietos“ laikosi bene kas antras dirbantis žmogus, nesusimąstydamas, kaip ji atsiliepia skrandžiui ir bendrai savijautai.

Tokio elgesio pasekmė – bent 30-40 proc. žmonių skrandžio rėmuo pasitaiko kartą per mėnesį, o 4-7 proc. jis vargina kasdien. Iš pradžių tai gali būti tik nemalonūs atsirūgimai rūgštimi, tačiau vėliau jaučiamas ir rėmuo, prasideda skrandžio ir stemplės skausmai. Visa tai bendrai vadinama gastroezofaginiu refliuksu (GERL).

Galvoja, kad peršalo

Ypač pavojinga, kai GERL simptomai pasireiškia naktimis, kai žmogus miega – galima taip ir nesuprasti, kur yra tikroji problema. Sočiai ir riebiai užvalgius, po valandos ar dviejų einama miegoti. Skrandis ir stemplė atsiduria horizontalioje padėtyje, o dėl išsivysčiusio GERL nesuveikia skrandžio vožtuvas, kuris turi garantuoti, kad skrandžio sultys nekiltų aukštyn.

Viso to rezultatas – visą naktį kankinantis rėmuo, kuris lemia prastą miego kokybę, ryte skauda rūgščių išdegintą gerklę, norisi krenkšti, kosėti. Dėl prastos savijautos apkaltinamas peršalimas, kitą vakarą vėl persivalgoma ir istorija prasideda nuo pradžių. Ilgainiui, nekreipiant dėmesio į simptomus ar jų nesugebėjus išsiaiškinti, stemplėje skrandžio turinys išdegina žaizdeles. Prasidėjus uždegimui formuojasi randai, o jei liga tampa lėtine, gresia ir stemplės vėžys, kurio kasmet per metus diagnozuojama apie 200 atvejų. Žinant, kad vėžys įprastai išsivysto tik per 10-20 metų nuo GERL pradžios, galima įtarti, kad dar po dešimtmečio prasidės tikra tokių susirgimų epidemija.

Kaip apsisaugoti

Patarimai saugantys nuo GERL nebus naujiena nė vienam, susipažinusiam su sveikos mitybos taisyklėmis. Turintiems problemų su rėmeniu patariama valgyti dažnai, bet mažesnėmis porcijomis. Rekomenduojama valgyti mažiau riebaus, rūkyto, aštraus maisto. Taip pat reikia vengti alkoholio, kavos ir gazuotų gėrimų, daug konservantų turinčių maisto produktų. Rekomenduojama valgyti daugiau žalių ar minimaliai apdorotų vaisių ir daržovių, bent kartą per dieną užvalgyti sriubos.

Artėjant Velykoms atsiminkite, kad nebūtina suvalgyti visų kiaušinių, kuriuos nudažėte, be to, majonezą patariama keisti švelniu krienų padažu. Venkite vartoti daug alkoholio ir riebaus maisto, atėjus vakarui užsiimkite lengva fizine veikla (pavyzdžiui, išeikite pasivaikščioti), o ne baltos mišrainės naikinimo maratonu.

Prieš miegą daroma klaida

Klaidinga manyti, kad naktį sukilusi skrandžio rūgštis nepakenks, jei bus išgerta rūgštingumą mažinančių vaistų. Šie vaistai neveikia skrandžio vožtuvo, tad nepadės sulaikyti į stemplę kylančių skrandžio sulčių ir nesukels reikiamo efekto, netgi atvirkščiai – gali sutrikdyti rūgščių pusiausvyrą skrandyje ir apsunkinti virškinimą. Vietoje to reikia pasitelkti priemones, padedančias užblokuoti kelią skrandžio turiniui į neteisingą pusę.

Vienas tokių būdų – vaistinis preparatas „Gastrotuss“. Tai mechaninio poveikio medicinos priemonė, skirta gydyti GERL, mažinant su liga susijusius simptomus. Patekusi į skrandį ši vaistinė priemonė suformuoja „kamštį“ – natūralią plėvelę skrandžio paviršiuje, neleidžiančią pratekėti skrandžio sultims.

 

GASTROTUSS®

Sirupas ir tabletės nuo refliukso

Kad skrandžio rūgštis liktų skrandyje!

  Kramtomosios tabletės nuo refliukso N30

  Sirupas nuo refliukso vaikams ir suaugusiems 20ml N25

  Sirupas nuo refliukso kūdikiams ir mažiems vaikams 200ml.

 Gastrotuss® sirupas ir tabletės yra mechaninio poveikio medicinos priemonė, skirta gastroezofaginiam ir (arba) laringofaringiniam refliuksui gydyti mažinant su juo susijusius simptomus, pvz.: regurgitaciją (skrandžio turinio atpylimą), deginantį pojūtį skrandyje, svetimkūnio buvimo gerklėje pojūtį, nosiaryklės ir gerklų uždegimą, raugėjimą, įtampą pilvo ertmėje, kosulį, disfoniją (balso sutrikimus) ir bet kokius sutrikimus, kurių pagrindinė priežastis arba viena iš priežasčių yra gastroezofaginis ir (arba) laringofaringiniam refliuksas. Gastrotuss® yra pagalbinė priemonė paskatinti skrandžio, stemplės, ryklės ir (arba) gerklų gleivinės epitelio atsinaujinimo procesus. Preparatas nemažina skrandžio rūgščių, veikia švelniai, neturi pašalinio poveikio. Jį gali vartoti kūdikiai, vaikai, ir suaugusieji.

  • Veikia kaip mechaninis barjeras skrandžio turinio atpylimui.
  • Neabsorbuojamas virškinimo trakte.
  • Sudėtyje – magnio alginatas ir simetikonas.

Magnio alginatas– natūralus, aukšto klampumo polimeras, ekstrahuojamas iš rudųjų jūros dumblių. Jūros dumblių sirupas patekęs į skrandį išbrinksta, įgaudamas kisieliaus konsistenciją. Ta masė iškyla į skrandžio viršų, sudarydama tarsi mechaninį kamštį ir neleidžia po juo esančioms skrandžio rūgštims kilti į stemplę. Maždaug porą valandų jis atlieka savo funkciją, o po to yra pašalinamas.

Simetikonas - mažina dujų susidarymą, lengvina jų pašalinimą.

Sudėtis. Gastrotuss kramtomos tabletės nuo refliukso. Magnio alginatas, simetikonas, kalio bikarbonatas, sorbitolis, manitolis, kvapioji medžiaga, dvibazis bevandenis kalcio fosfatas, kukurūzų krakmolas, silicio dioksidas, augalinis magnio stearatas, sukralozė. Gastrotuss® sirupas nuo refliukso. magnio alginatas, simetikonas, fruktozė, ksantano derva, medus, D-pantenolis, skystas svilarožių (Althaea officinalis) ekstraktas, skystas aguonų birulių (Papaver rhoes) ekstraktas, cinko oksidas, natrio bikarbonatas, natrio hidroksidas, natrio metilo p-hidroksibenzoatas, natrio propilo p-hidroksibenzoatas, natūralios aromatinės medžiagos, eritrozinas (E127), išgrynintas vanduo.

Be glitimo ir be laktozės.Gastrotuss® baby sirupas nuo refliukso. Magnio alginatas, simetikonas, fruktozė, ksantano lipai, D-pantenolis, natrio bikarbonatas, natrio hidroksidas, metilo p-hidroksibenzoatas, propilo p-hidroksibenzoatas, natūralios aromatinės medžiagos, išgrynintas vanduo. Be glitimo ir laktozės.

Vartojimas. Gastrotuss kramtomos tabletės nuo refliukso. Suaugusiesiems ir vaikams nuo12 metų - po 1-2 tabletes po valgio ir prieš miegą. Gastrotuss® sirupas nuo refliukso. Suaugusiesiems ir vaikams nuo12 metų - 1 maišelį (20 ml), jaunesniems kaip 12 metų - 1 ar pusę maišelio po valgio ir prieš miegą. Gastrotuss® baby sirupas nuo refliukso. Naujagimiams, kūdikiams, sveriantiems mažiau kaip 5 kg - 2,5–3 ml sugirdyti po maitinimo praėjus 5–10 minučių. Vaikams iki 3 metų - 5 ml, iki 12 metų amžiaus - 10‑20 ml po valgio ir prieš miegą. arba vartoti taip, kaip nurodė gydytojas.

 

Medicinos priemonė, atitinkanti Direktyvą 93/42/EEB

D.M.G. Italija