Žmogaus akys – vienas jautriausių organų, todėl dažnas mūsų epizodiškai susiduriame su uždegiminėmis akies paviršiaus būklėmis. Akių traumos, kontaktinių lęšių nešiojimas, lėtinės ligos, tam tikrų medikamentų vartojimas, nepalankūs aplinkos pokyčiai gali sukelti ne tik akių išsausėjimą, ašarojimą, tinimą ar paraudimą, tačiau ir rimtesnes akių ligas. 

Šiltuoju metų laikotarpiu, kada džiaugiamės gyvybingumu alsuojančia gamta, mus „pasitinka“ papildomas rizikos veiksnys – žiedadulkių sukeliamos akių alergijos. Pakitusios oro sąlygos, saulės spindulių poveikis taip pat neretai prisideda prie uždegiminių reakcijų paūmėjimo.

Šiame straipsnyje panagrinėsime, kaip galime apsaugoti savo akis ir lengviau įveikti uždegiminius akių susirgimus alergijų sezonu. 

Kaip sumažinti akių uždegimų riziką?

Lengviausias būdas išvengti niežtinčių, ašarojančių, sausėjančių ar paraudusių akių – nusistatyti, kokie dirgikliai sukelia šiuos simptomus, ir jų vengti.

Jei susiduriate su sezonine akių alergija, vėjuotomis dienomis ar paros metu, kada žiedadulkės labiausiai pasklidusios ore, – likite patalpose su uždarytais langais. Būdami lauko erdvėje dėvėkite akinius nuo saulės, o grįžę namo – persirenkite ir palįskite po dušu, kadangi žiedadulkės itin lengvai prilimpa prie rūbų ir plaukų.

Taip pat vertėtų panaikinti alergenus, esančius namuose. Reguliariai valykite namus ekologiškomis, hipoalerginėmis priemonėmis, dažnai keiskite patalynę, rankšluosčius, plaukite užuolaidas, kilimus. Užtikrinkite optimalią patalpų drėgmę. Vėsiu paros metu ir esant didesnei oro drėgmei lauke reguliariai vėdinkite patalpas. 

Akių uždegimai gali pasireikšti ar paūmėti dėl rūkymo, alkoholio vartojimo, streso, nevisavertės mitybos, poilsio stokos. Stenkitės palaikyti optimalų darbo ir poilsio režimą, būkite fiziškai aktyvūs, sveikai maitinkitės, gerkite daug vandens, vartokite kokybiškų omega-3 riebiųjų rūgščių papildų. Leiskite savo akims pailsėti ribodami buvimą prie ekranų, dažniau leisdami laiką gryname ore. 

Kaip elgtis, susidūrus su akių uždegimu?

Paraudusios ir niežtinčios akys sukelia nevalingą norą jas trinti, kasyti. Tačiau kiek tik įmanoma svarbu to vengti – trinant akis simptomai tik blogėja. Dar daugiau problemų gali kilti akių sritį liečiant nenuplautomis rankomis.  

Susiduriant su akių uždegimu rekomenduojama vengti akių makiažo, o vietoje kontaktinių lęšių dėvėti akinius. Akių sritį plauti paprastu vandeniu arba gydytojo rekomenduotu prausikliu.

Uždegimines akių būkles galima palengvinti reguliariai ant akių uždedant šiltus arba šaltus kompresus (pastarieji rekomenduojami esant akių patinimui), atvėsintus ramunėlių, žaliosios ar juodosios arbatos pakelius. Sudirgusias akis nuraminsite valydami akių sritį vatos tamponėliu, suvilgytu druskingame vandenyje. Taip pat gali būti naudinga garinti veido sritį į šilto vandens vonelę įlašinus kelis lašelius arbatmedžių ar rozmarinų eterinio aliejaus. 

Kokybiški akių lašai – uždegimo prevencijai ir gydymui

Dažnai pasireiškus akių uždegiminiams simptomams vien nemedicininių priemonių nepakanka. Nors minėtieji metodai (dirgiklių vengimas, tinkama akių, rankų higiena, natūralūs kompresai bei kiti) gali išties padėti, efektyviausias rezultatas pasiekiamas į gydymo rutiną įtraukiant ir kokybiškus akių lašus.

Susiduriantiems su uždegiminėmis akių paviršiaus būklėmis rekomenduojami SafloHyal™ akių lašai. Priemonės sudėtyje esantis enoksolonas (natūralus saldymedžio šaknies komponentas) pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, o hialurono rūgštis ir kopolimeras PEG/PPG akims suteikia ilgalaikį drėkinamąjį ir tepamąjį poveikį.

SafloHyal™ lašuose nėra konservantų ir agresyvių veikliųjų medžiagų, todėl jie yra saugūs tiek suaugusiems, tiek vaikams. Pažangi dozavimo technologija leidžia itin patogiai ir lengvai lašinti tirpalą į akis.