Naudingosios jūros vandens savybės buvo žinomos dar senovės Kinijos, Indijos, Graikijos civilizacijose. Hidroterapijos procedūros su jūros vandeniu nuo seno taikytos imuniteto stiprinimui, psichologinės savijautos gerinimui, įvairių ligų simptomų lengvinimui. Prieš maždaug du šimtus metus, atsiradus šiuolaikiniam medicinos mokslui, mineralinių druskų tirpalai buvo plačiai naudojami kvėpavimo takų, akių ligų, odos problemų (psoriazės, egzemos ir kt.) gydymui.

Nosies skalavimas jūros vandeniu – vienas seniausių terapinių metodų, išlaikantis populiarumą net ir praėjus šimtmečiams. Taip yra ne priežasties: šiandien yra atlikta daugybė tyrimų, kurie patvirtina jūros vandens naudą nosies gleivinės priežiūrai ir gydymui.  

Kaip jūros vanduo veikia nosies gleivinę? Ar nosies purškalai su jūros vandeniu yra saugūs kasdieniam naudojimui, efektyvūs nosies gleivinės ligų gydymui? Visa tai aptarsime šiame „Gudručio vaistinės“ straipsnyje. 

Pasižymi veiksmingu valomuoju poveikiu

Jūros vanduo pasižymi detoksikuojančiu, valančiu poveikiu. Skalaujant nosies gleivinę jūros vandeniu, pasišalina dulkės, alergenai (pavyzdžiui, žiedadulkės, pelėsių sporos) ir kiti nešvarumai, kurie silpnina nosies gleivinės būklę, skatina uždegiminių reakcijų vystymąsi. Taip pat jūros vanduo padeda pašalinti gleivių perteklių iš nosies kanalų, sinusų. 

Dėl valomojo poveikio jūros vanduo palengvina kvėpavimą, gerina sinusų ventiliaciją, padeda sumažinti infekcijų atsiradimo ir ligų komplikacijų riziką.

Atkuria drėgmę 

Jūros vanduo efektyviai sudrėkina nosies gleivinę bei gali atkurti jos drėgmę kenčiant nuo nosies užgulimo ar išsausėjimo. Optimali nosies gleivinės drėgmė svarbi įvairių infekcijų prevencijai.

Taip pat įrodyta, kad jūros vanduo padeda išlaikyti nosies gleivinę dengiančių blakstienėlių funkcijas. Blakstienėlės svarbios tuo, kad drėkina orą, patenkantį į plaučius, ir sulaiko jame esančias bakterijas, virusus bei kitas kenksmingas daleles. Be to, nosies gleivinės blakstienėlės itin svarbios mūsų uoslės pojūčiui.

Stiprina natūralią nosies gleivinės apsauginę funkciją

Jūros vanduo prisotina nosies gleivinę mikroelementais, kurie visapusiškai teigiamai veikia jos būklę. Pavyzdžiui, varis apsaugo nuo infekcinių ligų sukėlėjų (bakterijų, virusų), manganas sumažina neigiamą alergenų poveikį, o siera regeneruoja gleivinę.

Be to, jūros vanduo padidina kenksmingų medžiagų toleranciją nosies gleivinėje. Tai reiškia, kad reguliariai naudojant jūros vandenį, nosies gleivinė tampa labiau pajėgi kovoti su įvairiais patogenais. 

Palengvina ligų simptomus ir užkerta kelią jų atsiradimui

Fiziologiniai purškalai nosiai su jūros vandeniu dažnai rekomenduojami sergant peršalimu, kadangi suskystina nosies sekretą, palengvina pūtimą ir gleivių pašalinimą, sumažina komplikacijų (sinusito, otito, rinofaringito) riziką. 

Jūros vanduo gali palengvinti lėtinio ar alerginio rinito (slogos) simptomus. Tyrimai rodo, kad jūros vandens purškalai nosiai itin gerai toleruojami žmonių, kenčiančių nuo alerginių viršutinių kvėpavimo takų ligų.

Be to, jūros vanduo itin rekomenduojamas kaip kompleksinė gydymo priemonė sergant įvairiomis nosies ertmės ligomis. Jūros vanduo išvalo ir paruošia nosies ertmę kitų medikamentinių preparatų naudojimui, pagerina jų įsisavinimą.

Tinka ir suaugusiems, ir vaikams

Nosies skalavimas jūros vandeniu ar medikamentinių jūros vandens preparatų naudojimas yra vieni saugiausių ir natūraliausių nosies gleivinės priežiūros priemonių. Skirtingai nei cheminiai nosies purškalai, kurių sudėtyje yra stiprių veikliųjų medžiagų, – jūros vanduo veikia švelniai (tačiau veiksmingai), todėl tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams. 

Jūros vandens naudojimas nosies gleivinei rekomenduojamas net ir nesusiduriant su nosies gleivinės ligomis – tai puiki nosies higienos priemonė. Jūros vandens purškalai taip pat naudingi siekiant sumažinti alerginių ar infekcinių ligų riziką, palengvinti jų simptomus. Be to, šaltuoju metų laiku tokie preparatai – viena geriausių priemonių pasireiškus nosies išsausėjimui, užsikimšimui.

Kaip išsirinkti jūros vandens purškalą nosies gleivinei? 

Rinkoje yra daugybė jūros vandens tirpalų ir purškalų, skirtų nosies gleivinei. Tam, kad įsigytumėte kokybišką produktą, atkreipkite dėmesį į jo sudėtį bei gavybos būdą. 

Aukštos kokybės preparatuose yra didelė filtruoto jūros vandens koncentracija. Jūros vanduo turėtų būti itin grynas, išvalytas nuo sunkiųjų metalų, organinių angliavandenių, pesticidų, insekticidų, kurie per gėlo vandens intakus patenka į jūrą. 

Pagrindinė jūros vandens sudedamoji medžiaga yra natrio chloridas (NaCl), kurio žmogaus kūno ląstelėse ir skysčiuose randama apie 0,9 proc. Nustatyta, jog siekiant terapinio, tačiau šalutinių simptomų nesukeliančio poveikio, geriausia rinktis nosies purškalus, kuriuose natrio chlorido koncentracija siektų iki 2,3 proc. Vertėtų atkreipti dėmesį, jog dažnai nosies purškaluose natrio chlorido kiekis siekia apie 3,5 proc. – tokia druskos koncentracija gali sukelti nosies gleivinės dirginimą.

Geriausia rinktis jūros vandens preparatus, kuriuose esanti druskų koncentracija kuo labiau atitiktų esančią žmogaus kūno ląstelėse. Fiziologinis jūros vandens tirpalas Sterimar®  – puikus pasirinkimas ieškant aukščiausios kokybės, efektyvaus ir saugaus purškalo nosiai.

Sterimar® produktų sudėtyje yra didelė koncentracija 100 proc. natūralaus, filtruoto jūros vandens, išgaunamo šalia Prancūzijos pusiasalio Bretanės pakrantės. Šiame regione išgaunamas jūros vanduo itin vertinamas dėl grynumo ir didelio kiekio mineralinių druskų bei kitų jūros mikroelementų.

Sterimar® jūros vanduo yra natūralus ir sudėtyje nėra konservantų ar kitų pridėtinių medžiagų, o druskos koncentracija yra tokia pati, kokia ir žmogaus organizmo ląstelėse, todėl šis preparatas – visiškai saugus vaikams ir suaugusiems. Tinka kasdieniam naudojimui.