Žmogaus imuninė sistema yra skirstoma į įgytą ir įgimtą imunitetą: jei įgytas imunitetas formuojasi kontaktuojant su įvairiais antigenais (pavyzdžiui, persirgus infekcine liga) arba vakcinuojantis, tai įgimtam imunitetui (kurį sudaro oda, žarnyno mikroflora, gleivinė, fermentai ir specifinės kraujo ląstelės) didelę įtaką turi mūsų gyvenimo būdas.  

Kai kalba pakrypsta apie efektyvius imunitetą stiprinančius būdus, dažniausiai aptariamas grūdinimasis, buvimas gryname ore, sportas, poilsis, streso valdymas, sveika mityba, įvairių maisto papildų vartojimas. Tačiau ar kada susimąstėte apie imuniteto stiprinimą per nosies gleivinę? 

Nosies gleivinė – mūsų organizmo „filtras“ 

Nosies gleivinė dalyvauja imuninės sistemos veikloje. Ji veikia kaip paviršinis imunitetas, apsauginis barjeras: gleivinėje esantys plaukeliai sulaiko įkvepiamame ore esančias dulkes, kenksmingas medžiagas ir mikrobus. Sveika nosies gleivinė užtikrina, kad į plaučius patektų švarus, šiltas oras, o kvėpavimas vyktų lengvai ir tolygiai. Galime drąsiai teigti, jog nosies pagalba mūsų organizmas yra aprūpinamas gyvybine energija, tad nuo nosies ertmės būklės priklauso ir kitų organizmo sistemų veikla, bendra savijauta.

Kaip žinia, didelė dalis virusų ir kitų patogenų į mūsų organizmą patenka oro lašeliniu būdu – įkvepiant juos kartu su oru. Jei nosies gleivinė yra užsiteršusi arba išsausėjusi, ji tampa nepajėgi filtruoti įkvepiamo oro, sutrinka normalus kvėpavimas. Štai tuomet nosies ertmėje pradeda daugintis mikrobai, kurie gali lengvai patekti į plaučius ir kitas organizmo sistemas. Jei tokiu atveju organizmas yra nusilpęs, jis tampa idealia terpe įvairių infekcijų plitimui. Taigi prasta nosies ertmės būklė gali iššaukti ne tik slogą, bet ir rimtesnius susirgimus.  

Nosies ertmės priežiūra veikia ir imuniteto funkcionavimą

Siekiant palaikyti sveiką nosies būklę ir atitinkamai gerinti organizmo imuniteto funkcionavimą, svarbu orientuotis į du pagrindinius aspektus: nosies ertmės švarą ir nosies gleivinės drėgmę. Kad tą užtikrintume, turime kasdien plauti nosies ertmę švariu arba druskingu vandeniu. Kasdienis nosies plovimas užkerta kelią nešvarumų ir mikrobų plitimui, gerina įkvepiamo oro filtravimą, išsaugo nosies gleivinės drėgnumą, stimuliuoja gleivinės nervines galūnes, jutimo receptorius, lengvina kvėpavimą. 

Nosies gleivinės drėgmės palaikymui itin svarbu išgerti pakankamą kiekį vandens. Naudinga išbandyti ir išorinį nosies drėkinimą natūraliais augaliniais aliejais, ar specialiai tam skirtais preparatais, pavyzdžiui, nosies tepalas ar lašai Rinopanteina. Taip pat patartina gerti šiltų arbatų (itin vertinga – imbierų arbata), kvėpuoti šilto vandens garais, namuose naudoti oro drėkintuvą.

Imunitetą itin sustiprina ir įvairūs kvėpavimo pratimai. Kvėpavimo pratimai stimuliuoja nosies ertmėje esančias kraujagysles, gerina kvėpavimą, prisotina organizmo ląsteles deguonimi. 

Galiausiai, ne ką mažiau svarbu namuose palaikyti švarą, kad sumažintumėte kontaktų su alergenais riziką. Alergenai ypač kaupiasi kilimuose, užuolaidose, baldų apvalkaluose, rankšluosčiuose, patalynėse. Be to, kai kurie žmonės yra itin jautrūs specifiniams alergenams – tokiu atveju svarbu išsiaiškinti, kas jums sukelia alergiją, ir pasirūpinti, kad atitinkamų alergenų nebūtų jūsų aplinkoje.

Beta gliukanas: efektyvus imunostimuliatorius nosies ertmei 

Svarbu atminti, jog kaip ir visais atvejais, taip ir su nosies ertmės sveikata – pirmiausia turėtume orientuotis į profilaktinę priežiūrą, kad užtikrintume nuolatinę apsaugą ir išvengtume gydymo poreikio. Vis tik net ir atidžiai prižiūrint nosies ertmę, kartais vien „naminių“ priemonių nepakanka – tuomet pagelbėti gali medicininiai nosies purškalai. 

Tačiau dažnai žmonės, pajutę nemalonius nosies gleivinės simptomus, griebiasi įvairių cheminių antibakterinių nosies purškalų, manydami, kad tokiu būdu jie efektyviai pagerins nosies būklę. Ir nors tokie preparatai numalšina nemalonius simptomus, neretai jie pažeidžia nosies gleivinės pH, žudo gerąsias bakterijas ir, atitinkamai, – silpnina organizmo imunitetą.

Nosies gleivinei ypač palankūs nosies purškalai, kurių sudėtyje yra beta gliukano. Beta gliukanas yra biologiškai aktyvus komponentas, laikomas vienu stipriausiu natūraliu imuninės sistemos stimuliatoriumi. Mokslininkai jau porą šimtmečių tiria beta gliukano vaidmenį gydant onkologines ligas, infekcijas ir kitus susirgimus. 

Nosies purškalai su beta gliukanu efektyviai kovoja su virusinėmis, bakterinėmis infekcijomis ir jų atsiradimu. Išgrynintas beta gliukanas, esantis Immuwash nosies purškalo sudėtyje, yra stiprus imuninės sistemos stimuliatorius, kuris aktyvina įgimtą ir įgytą imuninį atsaką bei padeda įveikti peršalimo ligas. Beta gliukanas specifiniais receptoriais prisitvirtina prie specializuotų kraujo ląstelių makrofagų. Makrofagai yra baltieji kūneliai, cirkuliuojantys kraujyje, kurių funkcija – atpažinti ir sunaikinti patogenus bei suaktyvinti imuninį atsaką kovai prieš juos.

Makrofagai fagocituoja ir naikina mikrobus, gamina daugiau kaip 50 biologiškai aktyviųjų medžiagų, dalyvauja gyjant žaizdoms. Makrofagų gebėjimas atlikti kurią nors funkciją priklauso nuo jų aktyvumo laipsnio. Beta gliukanas, prisijungdamas prie makrofagų, suaktyvina juos, tuomet makrofagų galimybė atpažinti svetimkūnius yra daug didesnė. Tuo pačiu suaktyvėja ir fagocitozė – patogenų naikinimas, bei pasiunčiamas signalas kitoms imuninės sistemos ląstelėms.  Tokiu būdu beta gliukanas aktyvina, „žadina“ imuninę sistemą ir stiprina atsparumą galimiems infekcijos sukėlėjams. 

Immuwash purškale esantis izotininis tirpalas atlieka nosies gleivinės valomąją, drėkinamąją funkciją, atstato nosies sekreto pH. Tai – saugus ir patikimas būdas pasirūpinti nosies sveikata.