Atsikratykite nagų grybelio: efektyvūs būdai, kaip vasarą pasitikti sveikomis kojomis 

Kaip dažnai šiltasis metų sezonas „užklumpa“ netikėtai? Turbūt visiems pažįstama situacija, kai, rodos, visai nepastebimai žieminius paltus ir striukes pakeičiame lengvų audinių rūbais, o basomis kojomis įsispiriame į sandalus ar kitus atvirus batelius. Tačiau daliai žmonių pėdų apnuoginimas tampa tikru iššūkiu – diskomfortą, gėdą ar kitus nepatogumus sukelia nagų grybelis. Gera žinia, jog infekciją galime suvaldyti ir dar šią vasarą džiaugtis sveikai atrodančiomis pėdomis. 

Kas didina nagų grybelio riziką ir simptomų paūmėjimą?

Grybelinės infekcijos gali paveikti bet kurią kūno dalį, tačiau dažniausiai „sutinkamas“ kojų nagų grybelis. Nagų grybelinė infekcija prasideda nuo mažų baltų arba geltonų dėmių po nagais ir progresuoja iki pakitusios nagų spalvos bei formos, nagų sustorėjimo, pleiskanojimo, skilinėjimo, trupėjimo, nemalonaus kvapo, skausmo. Dažnai nagų grybelis pažeidžia ne visus, o vieną ar kelis nagus. Dėl šių simptomų infekcija sukelia estetinių problemų ir gali sutrikdyti pasitikėjimą savimi, o ilgainiui išsivystyti į rimtesnes sveikatos problemas. 

Kadangi nagų grybelis plinta šiltoje ir drėgnoje aplinkoje, ligos užsikrėtimo ir simptomų paūmėjimo tikimybė didėja esant intensyviam pėdų prakaitavimui, ilgą laiką avint batus (ypač, jei avalynė yra per siaura ar nepralaidi orui), nepalaikant tinkamos higienos, basomis vaikštant drėgnose viešose patalpose, dalinantis kojinėmis, batais ar nagų žirklėmis su kitais žmonėmis. 

Didesnė nagų grybelio rizika būdinga žmonėms, kuriems anksčiau yra pasireiškusios grybelinės infekcijos, sergantiesiems cukriniu diabetu, patiriantiems kraujotakos sutrikimų, esant nusilpusiai imuninei sistemai. Taip pat infekcijos rizika išauga pažeidus ar sutraumavus nagus. 

Geriausia medicina – tinkama prevencija

Ne veltui sakoma, jog geriausia medicina yra tinkama prevencija. Jei norite išvengti nagų grybelio ar sustabdyti infekcijos plitimą – jūsų dėmesys turėtų krypti į tinkamą pėdų priežiūrą. Aptarkime, kaip galime sau padėti ir vasarą pasitikti „neslėpdami“ savo pėdų kojinėse ar uždaruose batuose. 

Visų pirma, nagus kirpkite trumpai ir tiesia forma, kad išvengtumėte nagų įaugimo į odą, jų lūžinėjimo ir nešvarumų susikaupimo panagėse. Ryte ir vakare su muilu plaukite ir kruopščiai nusausinkite pėdas. Naudokite tik asmeninį manikiūro, pedikiūro rinkinį ir dezinfekuokite nagų priežiūros priemones po naudojimo. 

Avėkite orui pralaidžius ir tinkamo dydžio batus. Kiek tik įmanoma leiskite pėdų odai „kvėpuoti“. Kasdien ar kaskart suprakaitavus kojoms keiskite kojines. Rinkitės drėgmei pralaidžias kojines ir venkite pagamintų iš sintetinių medžiagų. Bendrose patalpose (dušai, baseinai, persirengimo kabinos ir pan.) avėkite šlepetes, kad sumažintumėte kontakto su grybeliu tikimybę. 

Nagų grybeliui įtakos turi mūsų kasdienė mityba. Kuo sveikiau valgome, tuo mūsų organizmas tampa pajėgesniu įveikti infekcijų sukėlėjus. Pasirūpinkite, kad su maistu gautumėte visų jums reikalingų mikroelementų (ypač svarbus – vitaminas D, kurio dažnam iš mūsų trūksta), o kasdieniame racione netrūktų probiotikų („gerųjų bakterijų“), baltymų, geležies, „sveikųjų“ riebalų rūgščių. Svarbu riboti pridėtinio cukraus, perdirbtų, „greito maisto“ produktų. 

Nagų grybelis gali būti gydomas ir natūraliais būdais

Nepriklausomai nuo to, kokios rūšies grybelis sukelia nagų grybelinę infekciją, ligos gydymui dažniausiai skiriami geriamieji arba išoriškai naudojami priešgrybeliniai vaistai (tepalai, purškalai ir kt.). Esant įsenėjusiam grybeliui, gali būti taikoma pažeistų nagų šalinimo operacija.  

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog tradiciniai priešgrybeliniai vaistai (kaip terbinafinas, ciklopirkoksas ar flukonazolis) turi nemažai šalutinių poveikių – nuo skrandžio sutrikimų, galvos svaigimo ir odos problemų. Dar daugiau, jie ne visuomet yra veiksmingi. Neretai žmonės išleidžia krūvas pinigų įvairiems vaistams kovai su grybeliu, tačiau siekiamo rezultato taip ir nesulaukia. Kaip dar galime sau padėti?

Verta išbandyti antiseptiniu, antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu pasižyminčius arbatmedžių, raudonėlių arba eukaliptų eterinius aliejus. Kelis pasirinkto aliejaus (ar jų mišinio) lašiukus įlašinkite į šilto vandens vonelę ir 10-15 minučių mirkykite pėdas prieš miegą. Taip pat naudinga eteriniu aliejumi suvilgytu vatos tamponu patepti pažeistus nagus. Pėdų mirkymui vonelėje gali būti naudojamas ir obuolių actas, burnos skalavimo skysčiai, soda su citrina, druska.  

Kita vertus, nors taikant natūralias priemones galima pasiekti sveikatai palankesnių rezultatų, nei vartojant receptinius vaistus, - toks gydymas reikalauja reguliarumo ir daugiau laiko, o nagų grybelis gali greitai atsinaujinti. Dėl to rekomenduotina naudoti ir papildomų priemonių, skirtų nagų grybelio gydymui ir profilaktikai. Tam puikiai tinka purškalas „Fungalix Forte“, kuris padeda pasiekti greitesnių ir efektyvesnių rezultatų. Fungalix Forte“ veikia infekciją jos buvimo vietoje, t.y. nago matricoje, neleidžia grybeliui užkrėsti naujų ląstelių, nes poveikis infekcijai pasireiškia jos buvimo vietoje. Drėkina ir atkuria nagų elastingumą. 

„Fungalix Forte“ galite įsigyti čia.