Turbūt būtų sunku surasti žmogų, kuris nė karto gyvenime nebūtų turėjęs žaizdos. Visa, kas pažeidžia odos vientisumą suformuoja žaizdą. Jei žaizdos gijimas užtrunka ilgiau nei 3 mėnesius, tokia žaizda tampa lėtine.

Lėtinėms žaizdoms, kitaip dažnai vadinamos trofinėmis opomis (veninės ar arterinės kilmės), diabetinėmis opos, pragulomis. Tokių žaizdų tvarstymui ypatingai reikalingas tausojantis požiūris ir kantrybė. 

 

Lėtinių žaizdų gydymas

Lėtinių žaizdų atvejais būtina gydyti ligą, dėl kurios gijimas sulėtėjęs – kompensuoti arterinį nepakankamumą, pagerinti veninį nuotėkį, mažinti limfos susikaupimą, bintuojant elastiniu bintu ar dėvint specialų spaudžiantį (kompresinį) drabužį. Reikėtų pažymėti, kad lėtinių ligų gydymu turi užsiimti specialistai – šeimos gydytojai arba chirurgai, ar jų padėjėjos slaugytojos.

Gydytojai pastebi, kad vis dar labai dažnai žaizdos gydomos netinkamomis priemonėmis, o tai ne tik lėtina gijimą, bet gali sukelti infekciją. Dezinfekcinės medžiagos, tokios kaip vandenilio peroksidas, spiritas, briliantinė žaluma, kalio permanganatas bei įvairūs antibiotikų tepalai naudotini tik po to, kai žaizda pradeda pūliuoti ar į ją patenka infekcija. Kitu atveju šios priemonės yra žalingos, nes jos sausina žaizdą, toksiškai veikia audinius.

Pirmiausiai žaizda turėtų būti plaunama vandeniu ar fiziologiniu tirpalu ir tik esant infekcijos požymiams (paraudimui, patinimui, temperatūros pakilimui, skausmui, išskyroms) gydomos gydytojo paskirtomis priemonėmis. Skatinant gijimą labai svarbu palaikyti tinkamą žaizdos drėgmę ir apsaugoti ją nuo užkrato iš aplinkos.  Šiuolaikinė medicinos pramonė siūlo įvairių žaizdų gijimo priemonių, kurios ne tik pagreitina žaizdos gijimą, bet ir sudaro sąlygas žaizdai užgyti mažesniu randu, sumažina skausmą. Naudojant specialius ant viršaus klijuojamus ilgalaikius žaizdos išskyras sugeriančius ir žaizdos gijimą skatinančius tvarsčius, žaizdos tvarstomos rečiau kas 3-4, kartais netgi kas 7 dienas, sudaromos idealios sąlygos žaizdos gijimui ir gijimas spartėja.

Svarbu paminėti, kad žaizdos gijimui be galo svarbi higiena: reikia tinkamai prižiūrėti odą, ją valyti, palaikyti švarią, sausą.
Lėtinių žaizdų gydymas ilgas procesas, o reikalingi medikamentai, būtiniausios priežiūros priemonės plonina ir sergančiojo, ar artimųjų pinigines. Todėl nepamirškite išsiaiškinti, ar Jūsų žaizdų gydymui valstybė kompensuoja reikalingus medikamentus ar medicinos pagalbos priemones, pasidomėkite gydymo įstaigose vykstančiais edukaciniais mokymais.

 

Kamuoja ilgai negyjančios žaizdos, kojų opos, pragulos? Slaugote sunkų ligonį, turintį tokių žaizdų? Skambinkite ir mes nemokamai pakonsultuosime apie kompensuojamas medicinos pagalbos priemones, skirtas šių žaizdų gydymui. Informacija teikiama nemokamu telefono numeriu 8 800 31430

Plačiau: www.dcsolutions.lt