Traumos: ar galima joms pasiruošti?

Dr. Tomas Jonaitis

Nuo mažų dienų girdime, kad judėjimas – tai sveikata. Tačiau ne visuomet surandame laiko reguliariems fiziniams pratimams, todėl gana dažnai staigiai, be tinkamo pasirengimo, pradedame sportuoti. To pasekmės – traumos. Lygiai taip pat po pasyvios žiemos, pavasarį sodininkai mėgėjai griebiasi žemės darbų ir, neapskaičiavę jėgų, dažnai jaučia ne tik nuovargį, bet ir kojų ar nugaros skausmus. Kovą išlieka ir traumų rizika dėl slidžių kiemų ar šaligatvių. Kaip elgtis patyrus traumą? Konsultuoja gydytojas ortopedas-traumatologas Tomas Jonaitis.

Dažniausios traumos

Dažniausiai gatvėje žmonės patiria čiurnos traumas, pasitempia raiščius, sausgysles. Jei paslydus ar užkliuvus už kokio daikto nepavyksta išsilaikyti ant kojų, žmogus krenta ir rankomis remiasi į grindinį. Tuomet neretai ne tik smarkiai susimušama, bet ir lūžta riešo, dilbio ar kiti kaulai. Tačiau patirti traumą galima ne tik nelaimingo atsitikimo metu. Gana dažna traumų priežastis – netinkamas pasirengimas fiziniam krūviui. Tai dažniausia sportininkų mėgėjų klaida, dėl kurios nereti raiščių, čiurnos patempimai, sąnarių, raumenų pažeidimai. Juk kai organizmas neparuoštas, labai greitai nusilpsta raumenys, o jie, kaip žinoma, atlieka aplinkinių audinių stabilizavimo funkciją. Tas pats ir kalbant apie sunkų fizinį darbą dirbančius žmones, kurie savęs netausodami kelia sunkius daiktus, ilgai dirba nepatogia poza, susilenkę ar apskritai neįvertina krūvio. Dėl šių nepatogių netipinių netaisyklingų judesių gali pradėti kamuoti stuburo skausmai ar išvaržos, lėtiniai alkūnių sausgyslių ar raumenų pažeidimai. Raumenų pervargimą rodantys požymiai – mėšlungis, raiščių patempimas, sąnarių skausmas. Vaikai irgi priklauso didesnės rizikos grupei, nes jie judrūs, smalsūs, todėl traumų neišvengia. Kita vertus, jų traumos dažniausiai sparčiai gyja, nes pažeisti audiniai greičiau atkuriami. Vaikams dažni įvairūs rankų ar kojų sumušimai, raktikaulio lūžiai, o ankstyvajame amžiuje – stipinkaulio galvutės išnirimas. Kada kreiptis į gydytoją? Pirmiausia reikia įvertinti skausmą, kiek jis intensyvus ir stiprus. Antra, atkreipti dėmesį, ar yra kaulų deformacija, ar sužalota vieta tinsta. Jei tinimas neatslūgsta, skausmas nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją. Taip pat kreiptis į gydytoją reikia, jei judesio metu išgirdote trakštelėjimą, po kurio sužeista vieta ištino. Tai gali būti lūžio ar plyšusio raumens požymis.

Pirmieji veiksmai

Iš pradžių sužeistą vietą reikia šaldyti, nes tai padeda sumažinti uždegimą. Galima vartoti specialius kremus, tepalus. Jei traumą patyrėte namie, galima išimti bet kokį šaldiklyje esantį produktą. Dažniausia klaida, kad, tinimui dar neatslūgus, sužeistą vietą jau pradedama šildyti, o tai dar labiau didina tinimą. Jei matome, kad sužeista vieta deformuota, ją reikia imobilizuoti. Tai apsaugos nuo didesnių sužalojimų ir skausmo vykstant į ligoninę. Kai trauma nesunki, pakanka vietinio poveikio priemonių.

Perskindol® Cool Spray 250ml- greito šaldomojo poveikio purškalas, kuris padeda malšinti ir mažinti skausmą bei apriboja tinimo plotą. Perskindol® Cool Spray ypač rekomenduojamas kaip dalis pirmosios pagalbos gavus sporto traumą, pvz., atsiradus patempimui, kraujosruvai, išnirimui ar sumušimui. Šį purškalą labai patogu vartoti fizinio krūvio ir treniruočių metu, kai gali prireikti greito ir stipraus šaldomojo poveikio.

Kai trauma ūminė, labiausiai tinka šaldomieji preparatai. Kai lėtinė, pvz., nuolat skauda nugarą ar sąnarį, būtų veiksmingas Perskindol® Active gelis arba purškalas, kurie pasižymi dvejopu veikimu: vėsinamuoju bei šildomuoju ir raminamuoju poveikiu. Toks kontrastas gerai veikia audinius ir raumenis. Be to, tokį kremą rekomenduojama vartoti prieš pradedant sportuoti ar fiziškai dirbti, nes jis sušildo raumenis, pagerina raumenų tonusą, mitybą, lokalią kraujotaką. Taip raumenys paruošiami darbui, ir tai padeda išvengti mėšlungio, patempimų. Užteptas po fizinio krūvio, jis gerina kraujotaką, dėl to trumpina pavargusių raumenų poilsio laiką, padeda iš raumenų pašalinti pieno rūgštį, dėl kurios neretai ir atsiranda raumenų skausmai. Taigi preparatas didina raumenų jėgą ir ištvermę, ir kartu mažėja traumų, tokių kaip sausgyslių patempimai, rizika.

 

Perskindol® Active gelis arba purškalas

Rekomenduojamas raumenų ar lengvam potrauminiam skausmui, šalinti ir lengvinti.

Perskindol® Active gelio ir purškalo sudėtyje yra ypatingas eterinių aliejų kompleksas, kuris aktyvina kraujotaką, sušildo, atpalaiduoja raumenis, mažina sustingimą, skatina gijimą po traumų, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.

Perskindol® Active gelis ir purškalaspasižymi dvigubu veikimu: staigus vėsinantis poveikis pereina į stiprų šildantį ir raminantį poveikį.

 - Dėl sudėtyje esančio mentolio nedelsiant pasireiškia šaldomasis ir raminamasis poveikis

 - Masažuojant vėsinantis poveikis virsta šildomuoju. Šildomąjį pojūtį sukelia gerai parinktas eterinių aliejų kompleksas. Eteriniai aliejai skatina kraujotaką pažeistoje vietoje, padeda gijimo procesui.

 - Gaulterijos eterinis aliejus turi didelį salicilo rugšties kiekį ir pasižymi ilgalaikiu skausmą malšinančiu poveikiu.

 

Kada vartoti Perskindol® Active gelį arba purškalą?

         Sportuojant ar dirbant fizinį darbą.

Užteptas prieš sportą ar fizinį darbą, Perskindol® Active sušildo, atpalaiduoja raumenis ir padeda išvengti mėšlungio, patempimų.

Užteptas po sporto ar fizinio darbo, Perskindol® Active gerina kraujotaką, dėl to pavargę raumenys greičiau pailsi, padeda pašalinti iš raumenų pieno rugštį.

         Esant aktyviam gyvenimo būdui.

Perskindol® Active rekomenduojamas visiems aktyviems žmonėms, kurie noretų išvengti raumenų skausmų, taip pat kaklo bei nugaros skausmų.

          Esant mešlungiui ir patempimams

Perskindol® Active efektyviai padeda esant mėšlungiui, patempimams. Gelis greitai įsigeria i pažeistą vietą ir pagerina lastelių metabolizmą. Dažnai užtenka nedidelio kiekio Perskindol® Active gelio arba purškalo mešlungio sukeltam skausmui nuraminti.

           Skausmui malšinti

Perskindol® Active sudėtyje esantis mentolis atvėsina pažeistą vietą ir nuramina skausmą, o gaulterijos aliejus pasižymi ilgalaikiu skausmą raminančiu poveikiu. Eteriniai aliejai pagerina kraujotaką, sušildo ir atpalaiduoja pažeistą raumenį.

 

         Perskindol® Active gelis ir purškalas didina raumenų jėgą ir ištvermę

Kuo geresnė medžiagų apykaitą raumenų audiniuose, tuo daugiau raumenys turi energijos. Tuo pačiu mažeja traumų, tokių, kaip sausgyslių patempinai, rizika. Perskindol® eteriniai aliejai gerina kraujotaką raumenyse ir tuo aktyvina energijos išsiskyrimą.

Perskindol® Active gelio ir purškalo sudėtyje yra:

mentolio, pušų spyglių, apelsinų, gaulterijos, citrinų, bergamočių, rozmarinų, levandų eterinių aliejų.

 

Kaip vartoti Perskindol® Active?

Ant reikiamos srities kelis kartus per dieną (pagal poreikį) reikia užtepti ir įtrinti ploną sluoksnį gelio arba, jei vartojate purškalą, užpurkšti apskritimą ant pažeistos vietos. Purkšti galima ne mažesniu kaip 15 cm atstumu. Prieš vartojimą pakratyti.

Tinka vaikams nuo 5 metų amžiaus.

 

PERSKINDOL®Cool purškalas

Padeda malšinti sporto traumų sukeltą skausmą

Perskindol® Cool purškalas sukelia greitą šaldomąjį poveikį, padeda malšinti ir mažinti skausmą bei apriboja tinimo plotą. Šį purškalą labai patogu vartoti fizinio krūvio ir treniruočių metu, kai gali prireikti greito ir stipraus šaldomojo poveikio.

Perskindol® Cool Spray ypač rekomenduojamas kaip dalis pirmosios pagalbos gavus sporto traumą, pvz., atsiradus patempimui, kraujosruvai, išnirimui ar sumušimui.

Perskindol® Cool purškalo sudėtyje yramentolio, dirvinių mėtų (Mentha arvensis) lapų aliejaus.

 

Kaip vartoti Perskindol® Cool purškalą?

Užpurkšti apskritimą ant pažeistos vietos. Purkšti galima iš ne mažesnio kaip 15 cm atstumo. Prieš vartojimą suplakti.

Tinka vaikams nuo 5 metų amžiaus.

Gamintojas: VERFORA SA, Šveicarija

UAB „Norameda“