Rinkoje yra pačių įvairiausių vitamino C maisto papildų, kurie skiriasi pagal savo formą, veikimo būdą, veiksmingumą. Vieni naujausių – liposominiai vitamino C papildai, kurie yra laikomi naujos kartos preparatu.

Kuo liposominis vitaminas C skiriasi nuo įprastų vitamino C papildų? Kodėl jį patartina vartoti? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje.

Vitaminas C – viena iš būtinųjų maistinių medžiagų

Vitaminas C (arba askorbo rūgštis) yra viena iš 50 žmogui reikalingų maistinių medžiagų. Jis teigiamai veikia imuninės sistemos funkcijas, pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, gerina geležies įsisavinimą organizme, dalyvauja kolageno sintezėje ir atliekas kitas svarbias funkcijas.

Manoma, kad vitaminas C suteikia energijos, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, stiprina nagus ir plaukus, sulėtina odos senėjimo procesus ir apsaugo odą nuo UV poveikio, stimuliuoja medžiagų apykaitą. 

Vitamino C papildai dažnai rekomenduojami siaučiant peršalimo infekcijoms, nusilpus imuninei sistemai, patiriant nuovargį ar siekiant atstatyti organizmą po ligų. Taip pat jų vartojimas patartinas rūkantiesiems, piktnaudžiaujantiems alkoholiu ir kitomis psichoaktyviosiomis medžiagomis, ar tiesiog norintiems palaikyti tinkamą maistinių medžiagų balansą organizme. 

Vitamino C formos  

Vitaminas C yra tirpus vandenyje. Tai reiškia, jog patekęs į organizmą, vitaminas C suskyla organizmo skysčiuose ir nėra kaupiamas riebaliniame audinyje, kaip, pavyzdžiui, vitaminas A, E ar D. Turime pasirūpinti, kad kasdien jo gautume su maistu arba vartodami maisto papildus.

Natūraliai vitaminas C yra randamas vaisiuose, uogose, daržovėse. Maisto papilduose jis būna natrio/kalcio askorbato ir kitų mineralinių askorbatų, l-askorbo rūgšties su bioflavonoidais, augaliniais ekstraktais formose ir įvairiose kombinacijose su kitomis maistinėmis medžiagomis.

Tradiciniai, neliposominiai vitamino C papildai yra vartojami kapsulių, tablečių, granulių pavidalu. Tuo tarpu naujos kartos liposominiai vitamino C papildai yra vartojami skysti. 

Liposominė technologija: kuo ji ypatinga

Liposominiai maisto papildai gaminami pagal naujovišką technologiją ir yra priskiriami skystos formos papildams, pasižymintiems daug geresniu bioaktyvumu (didesniu ir greitesniu įsisavinimu), negu tradiciniai kietųjų kapsulių, tablečių ar miltelių pavidalu gaminami papildai. 

Taikant liposominę technologiją, vitaminas C yra patalpinamas į liposomas – riebalines mikrokapsules („liposominius burbuliukus“, fosfolipidus), kurios padeda lengvai ir saugiai pernešti vitaminą C į kraujotakos sistemą, iš kur jis pasiekia reikalingas organizmo ląsteles.

Dėl specialios membranos struktūros, liposomos yra labai panašios į žmogaus ląsteles, todėl, patekusios į virškinimo traktą, jos yra apsaugomos nuo skrandžio rūgšties poveikio ir lengvai prisitvirtina prie žarnyno sienelių, skirtingai nei daugelis tradicinių maisto papildų, kurių didžioji veikliųjų medžiagų dalis yra suardoma skrandyje. 

Nustatyta, kad liposominis vitaminas C gali būti net 3-6 kartus efektyviau įsisavinimas, negu tradicinis vitaminas C.

Be to, natūralios sudėties liposominiai maisto papildai yra daug lengviau toleruojami, todėl ypač tinkami žmonėms, susiduriantiems su virškinimo trakto problemomis, įskaitant padidėjusį skrandžio jautrumą ar rūgštingumą.

Kaip išsirinkti liposominius vitamino C papildus?

Liposominiai papildai yra vienas geriausių pasirinkimų norint praturtinti mitybą vitaminu C, tačiau svarbu išsirinkti kokybiškus ir patikimų gamintojų produktus.

Rinkitės liposominius papildus, kurių sudėtyje būtų naudojamos natūralios medžiagos. Venkite preparatų su dirbtiniais saldikliais, dažikliais, GMO. Atidžiai perskaitykite maisto papildų informacinį lapelį ir pasikonsultuokite su gydytoju arba vaistininku dėl jų vartojimo.

„Gudručio vaistinėje“ galite įsigyti gydytojo sukurtus ir klinikiniais tyrimais patvirtintus „Liposentials“ liposominio vitamino C maisto papildus. Jų sudėtyje yra 1000 mg vitamino C, praturtinto kurkuminu, kuris pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. „Liposentials“ vitaminas C yra net 6 kartus geriau įsisavinamas, nei neliposominis vitaminas C. Šie maisto papildai yra be pridėtinio cukraus, dirbtinių kvapiklių, dažiklių, tinkami veganams. 

„Liposentials“ vitaminą C galima vartoti tiek vaikams, tiek suaugusiems.