Nors raumenų pažeidimų rizika didesnė tarp sportuojančių ir vyresnio amžiaus žmonių, nei vienas nesame apsaugotas nuo raumenų funkcijų sutrikimų.

Siekiant sumažinti raumenų traumų riziką ir išlaikyti sveikas funkcijas (kūno judėjimą, stabilumą ir kt.), svarbu tinkamai rūpintis savo raumenimis. Tačiau, nepaisant to, kartais galime neišvengti netikėtų raumenų skausmų, spazmų, patempimų ar sustingimo – tiek darbe, tiek buityje. 

Apie diskomfortą keliančių raumenų simptomų prevencinius ir gydymo būdus sužinosite šiame gudruciovaistine.lt straipsnyje.

Fizinis aktyvumas – „raktas“ į sveiką raumenų sistemą

Yra dvi pagrindinės įvairių raumenų traumų priežastys – per didelis arba per mažas fizinis krūvis, tenkantis raumenims. Kadangi fiziškai aktyvių žmonių raumenys yra daug stipresni ir atsparesni, akivaizdu, jog sveikos raumenų būklės palaikymui būtina reguliariai mankštintis.

Sveikatos specialistai nurodo, jog suaugusieji per dieną turėtų bent 30 minučių skirti mankštai. Tai gali būti bėgimas, plaukimas, joga, pilatesas, šokiai, šokinėjimas virve, jėgos treniruotės. Svarbiausia, kad mankšta teiktų malonumą. Žinoma, geriausių rezultatų pasiekiama derinant įvairių tipų fizines veiklas – tokiu būdu „įdarbinami“ ir stiprinami visi kūno raumenys.

Prieš pradedant intensyvesnę fizinę veiklą bent 10 minučių skirkite raumenų apšilimui. Susitelkite į tuos raumenis, kuriuos naudosite treniruotės metu. Pavyzdžiui, prieš bėgimą greitesniu tempu pasivaikščiokite ar atlikite šuoliukų su virve. Po sporto dar 10 minučių skirkite raumenų atpalaidavimui. Tam veiksmingi tempimo pratimai ar tiesiog lėtas pasivaikščiojimas. 

Be to, prieš fizinę veiklą ir po rekomenduojama raumenis šildyti/atvėsinti specialiais raumenims ir sąnariams skirtais tepalais. 

Mitybos svarba neatsiejama

Tai, ką valgome, turi tiesioginę įtaką mūsų organizmo sveikatai, o taip pat ir raumenų būklei. Siekiant, kad raumenys būtų sveiki, o gijimo procesai – spartesni, svarbu į kasdienį mitybos racioną įtraukti optimalų baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, bei užtikrinti, kad organizmui netrūktų būtinųjų vitaminų ir mineralų (raumenų veiklai ypač svarbus magnis). 

Taip pat svarbu kasdien išgerti pakankamą kiekį vandens. Vanduo organizmui suteikia elektrolitų, kurie yra būtini raumenų funkcijoms, todėl kartais vien atstačius skysčių balansą organizme gali pavykti nuslopinti raumenų spazmus.

Fizinis ir protinis poilsis palaiko apsauginius mechanizmus

Stresas, miego ir poilsio stoka neigiamai paveikia mūsų organizmą ir didina įvairių raumenų pažeidimų riziką. Kada patiriame nuovargį, raumenų funkcijos susilpnėja, todėl gali pasireikšti raumenų skausmas, spazmai ir kiti nemalonūs simptomai. Didėja rizika patirti traumų, tokių kaip raumenų patempimas. 

Susireguliuokite darbo ir poilsio režimą, pakankamai miegokite, rūpinkitės savo psichologine savijauta. Visa tai padės palaikyti apsauginių organizmo mechanizmų veiklą ir sveiką raumenų sistemos funkcionavimą.  

Kaip palengvinti nemalonius raumenų simptomus?

Yra įvairiausių būdų, kaip galime palengvinti diskomfortą keliančius raumenų simptomus, tačiau pirmiausia vertėtų atkreipti dėmesį į jų priežastis ir intensyvumą. Jei simptomai su laiku nepraeina ar stiprėja, atsiranda lėtinis skausmas, svarbu kreiptis į medikus. Lengvo ar vidutinio intensyvumo raumenų skausmus, spazmus ir kitus simptomus gali palengvinti žemiau pateikti metodai.

  •       Tempimo pratimai ar lengva mankšta

Jei pajutote raumenų skausmus ar spazmus, tempimo pratimai, orientuoti į paveiktas kūno sritis, gali padėti nuslopinti simptomus. Taip pat silpną skausmą ar raumenų sustingimą gali numalšinti lengva mankšta, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas. 

  •       Masažas

Masažas yra vienas efektyviausių ir paprasčiausių metodų, siekiant sumažinti raumenų skausmą, spazmus, patempimą ar sustingimą. Jis stimuliuoja kraujotaką, atpalaiduoja, padeda pašalinti skysčių perteklių, skatina gijimo procesus. 

Pasireiškus lengviems simptomams masažą galite atlikti patys, sukamaisiais rankų judesiais masažuojant paveiktas kūno sritis. Jei raumenų skausmas yra intensyvus ir lėtinis, vertėtų kreiptis į masažo specialistus. 

  •       Šalčio arba karščio terapija

Karščio terapijos priemonės, tokios kaip šiltų kompresų uždėjimas ant paveiktų kūno sričių, šilto vandens vonia, pirtis, šildomieji preparatai odai, – gerina kraujotaką raumenyse, atpalaiduoja ir skatina gijimo procesus. Karščio metodus rekomenduojama taikyti esant raumenų ar sąnarių sustingimui, skausmui ar norint paruošti raumenis fiziniam krūviui.  

Šalčio terapijos priemonės (šalto vandens vonios, šaltas dušas, šalti kompresai, šaldantys preparatai odai) itin rekomenduojamos uždegiminių reakcijų raumenyse malšinimui. Pavyzdžiui, esant raumenų patempimui, skausmui po traumų. Šalčio terapija taip pat padeda atstatyti raumenis po fizinio krūvio.  

  •       Kremai, geliai ir kiti preparatai

Namų vaistinėlėje visuomet pravartu turėti tepamųjų odos kremų ar purškalų, skirtų raumenims ir sąnariams. Tai – pirmoji pagalba pasireiškus lengvo ar vidutinio intensyvumo simptomams. 

Rinkitės preparatus, kurie pasižymėtų priešuždegiminėmis ir skausmą malšinančiomis savybėmis, šildomuoju ar šaldomuoju poveikiu, priklausomai nuo simptomų. Itin rekomenduojami preparatai, kurių sudėtyje yra kamparo, mentolio ar eterinių aliejų. 

Perskindol“ geliai ir purškikliai yra vieni efektyviausių, siekiant numalšinti diskomfortą keliančius raumenų  ir sąnarių simptomus. Šaldomųjų ir dvejopą šaldomąjį ir šildomąjį poveikį turinčių „Perskindol“ preparatų sudėtyje yra mentolio ir įvairių natūralių eterinių aliejų, kurie suteikia efektyvų skausmą slopinantį ir gijimo procesus skatinantį poveikį. 

Siekiant geriausio rezultato, tepamuosius preparatus naudokite keletą kartų per dieną, priklausomai nuo poreikio. Taip pat veiksmingi kūno sričių įvyniojimai, prieš tai į paveiktas kūno sritis įmasažavus specialių raumenims ir sąnariams skirtų kremų ar gelių.